Co będziemy jeść w przyszłości?

wp.pl | dodano: 2012-02-29 (10:28) 60 opinii wp.pl Co będziemy jeść w przyszłości? (fot. AFP)
  A A A
Liczba ludności stale rośnie, a wraz z nią potrzeby żywieniowe. Uprawa roślin i hodowla zwierząt eksploatuje planetę, nie dając nam nadziei na pewne jutro. Już dziś powinniśmy zastanowić się nad jadłospisem, który opracujemy na nadchodzące lata. Bo gdy skończą się źródła pożywienia, które znamy i lubimy, co będziemy jeść?

Gdy na początku lat 60. ubiegłego stulecia rozpoczęto wdrażać w życie projekty rozwoju rolnictwa w celu zwiększenia produktywności, sądzono, że zniweluje to problem głodu i nędzy. „Zielona rewolucja”, choć w istocie znacznie wpłynęła na jakość rolnictwa i tym samym poziom życia szczególnie w Indiach i Pakistanie, przyniosła także wiele strat.

Na etapie planowania zbagatelizowano możliwy negatywny wpływ, jaki podjęte działania (pestycydy, nieprzemyślane systemy nawadniające itp.) mogą mieć na środowisko. Z czasem zdano sobie sprawę, że kosztem zwiększenia wydajności nowego, ulepszonego rolnictwa, staniemy przed innymi zagrożeniami. Wyniszczyliśmy środowisko poprzez nadmierne zużycie wody oraz stosowanie nawozów sztucznych.

Dziś, wraz z groźnymi konsekwencjami zielonej rewolucji, pojawiają się także inne niebezpieczeństwa – Ziemia wkrótce może nie być w stanie wykarmić wszystkich swoich mieszkańców. Jest nas dwa razy więcej niż zaledwie 50 lat temu! Czy czeka nas nieuchronny głód czy raczej nowe menu, które prędzej czy później będziemy musieli zaakceptować?

Glony

Uprawa alg to jedna z najprostszych i najbardziej wydajnych sposobów pozyskania żywności. Algi, inaczej zwane glonami (łac. Algae, gr. Phyko), to nieskomplikowane, wielokomórkowe organizmy, które w łańcuchu pokarmowym pełnią rolę pierwotnego producenta materii. Oznacza to, że są organizmami samożywnymi, potrzebującymi prostych źródeł węgla oraz światła słonecznego po to, by żyć. Co więcej, nie są wymagające – zarastają wszystkie zbiorniki wodne, nawet te bardzo zanieczyszczone. To właśnie zdolność do rozwoju w wodzie wróży im sukces w jadłospisie ludzi. Uprawa roślin oraz hodowla zwierząt pochłania obecnie znaczną część powierzchni Ziemi i nie jest tak wydajna jak uprawa alg.

Czy są jeszcze jakieś pytania? Tym, którzy odnoszą się do „algowej idei” z nieufnością, warto przytoczyć fakt, że glony spożywane są już w wielu krajach świata – szczególnie w Azji wschodniej oraz południowo-wschodniej. Prócz zastosowania w kuchni, algi są także doskonałym źródłem biopaliwa. Precyzyjne szacunki naukowców przemawiają za glonami – ich uprawa zapewnia ok. 18-38 tysięcy litrów paliwa przypadających na jeden akr, w porównaniu z zaledwie 1,5 tys. tego samego paliwa pochodzącego z uprawy kukurydzy na tej samej powierzchni!

Owady

Czy pamiętacie scenę ze słynnego filmu animowanego „Król Lew”, kiedy to młody Simba zachęcany jest przez swoich kompanów do skosztowania proponowanych przez nich delikatesów? Smakołykami tymi były owady. Być może i ludzkość wkrótce będzie się tak stołować. Ekolodzy już dziś zadają proste pytanie: „Dlaczego nie?”

Choć wydaje się to niedorzeczne, argumenty, które przemawiają za wprowadzeniem owadów do diety są trudne do podważenia. Naukowcy zapewniają, że owadzie “mięso” zawiera znacznie mniej cholesterolu, jest bogate w białka i niezbędne do życia pierwiastki. Ponadto, tzw. czynnik konwersji (ang. efficiency of conversion of ingested food to unit of body substance, ECI) jest znacznie wyższy w przypadku insektów niż drobiu, wieprzowiny czy wołowiny - oznacza to, że nowe mięso - “owadzina” byłaby znacznie bardziej treściwa i pożywna. Co więcej, hodowla insektów nie wymaga znacznych nakładów finansowych, redukuje metraż wykorzystywanych powierzchni i nie obciąża rolnictwa koniecznością produkcji pasz - każdy wie, że biedronka czy mrówka jest znacznie mniej wymagająca niż świnia czy nawet kurczak.

Naukowcy z holenderskiego Uniwersytetu w Wageningen, gdzie zrodził się pomysł spożywania insektów na szeroką skalę, dodają także, że ponad 80 proc. ludności świadomie lub nieświadomie już teraz spożywa owady. W wielu krajach świata to codzienne pożywienie, a w krajach rozwiniętych delikates, którego spożycie staje się coraz bardziej modne, a smak intrygujący. Przez jedną z brytyjskich firm produkowane są nawet afrodyzjaki w postaci muszek w specjalnie skomponowanym sosie!

Polub odkrywcy.pl na Facebooku

1 2 z 2
oceń
tak 13 31.71%
nie 28 68.29%

Podziel się



Opinie (60)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~dodiczka 2014-05-22 (10:43) 3 lata 6 miesięcy 24 dni 7 godzin i 6 minut temu

ta jasne

odpowiedz

2
1
~asd 2012-02-29 (23:43) 5 lat 9 miesięcy 16 dni 18 godzin i 6 minut temu

Przeciez niedlugo w polsce bedzie taka bieda ze te robaki to bedzie larytas :)

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~Mazzer 2012-02-29 (23:48) 5 lat 9 miesięcy 16 dni 18 godzin i 1 minutę temu

To może niech ekolodzy dadzą przykład jako pierwsi i zaczną wcinać owady ....

odpowiedz

2
0
~as 2012-06-21 (12:12) 5 lat 5 miesięcy 25 dni 5 godzin i 37 minut temu

Jak czytam, że ludzie będą jeść robaki bo Ziemia nie wyżywi wszystkich ludzi to mnie szlak na miejscu trafia. Problem leży TYLKO I WYŁĄCZNIE W SPRAWIEDLIWYM PODZIALE TYCH DÓBR KTÓRE DAJE ZIEMIA. Ziemia może wyżywić nawet 10 mld ludzi ale musi być sprawiedliwość a nie jak teraz, że bogacze mają pola golfowe na setki hektarów i zużywaja ogromne ilości wody aby je podlewać a ludzie biedni którym "w swietle prawa" zabrali te dobra przymierają głodem.

odpowiedz

1
0
~sdew4 2012-05-19 (20:00) 5 lat 6 miesięcy 26 dni 21 godzin i 49 minut temu

Bear Gryls będzie zadowolony :P

odpowiedz

1
0
~JA 2012-03-20 (19:47) 5 lat 8 miesięcy 25 dni 22 godziny i 2 minuty temu

Co za bzdura, europejczyków w tym polaków jest coraz to mniej.

odpowiedz

4
0
~Czytelnik 2012-02-29 (23:08) 5 lat 9 miesięcy 16 dni 18 godzin i 41 minut temu

350 akrów to nie jest powierzchnia Francji, Niemiec i Wielkiej Brytanii, tylko nieco ponad 141 ha, czyli duże gospodarstwo.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

3
1
~Anonymous 2012-03-02 (14:53) 5 lat 9 miesięcy 14 dni 2 godziny i 56 minut temu

Za rządów TUSKA i spółki,to niestety ale ROBALE i TRAWA będą naszym głównym menu :(

odpowiedz

8
1
~ktos 2012-02-29 (19:32) 5 lat 9 miesięcy 16 dni 22 godziny i 17 minut temu

Człowiek to świnia, wszystko zeżre.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

1
0
~Merrr 2012-03-01 (08:38) 5 lat 9 miesięcy 15 dni 9 godzin i 11 minut temu

Jedzenie będzie można wytwarzać z czegokolwiek - potrzeba tylko rozwinąć bardziej technologię. To co jemy to nic innego jak elektrony, protony, neutrino, kwarki itp. a tego jest tyle nawet na samej ziemi, że będzie można wyżywić biliony ludzi. Zamienimy np. wszystkie śmieci w jedzenie, potem śmieci z kosmosu itd. ;)

odpowiedz

1
0
~Jurek 2012-03-01 (07:18) 5 lat 9 miesięcy 15 dni 10 godzin i 31 minut temu

Szczupła sylwetka i pozostawanie w dobrej formie kojarzy się z ciężką pracą i odmawianiem sobie wszystkiego, co dobre. Tymczasem istnieje cała masa rzeczy, które możemy robić, by poprawić swój wygląd i kondycję, a które są przyjemne i pożyteczne. Bo jesz ulubione posiłki i tracisz na wadze. Tłuszczyk się spala sylwetka szczupleje ja tak pozbyłem się 15 kg dwa lata temu i do dziś trzymam wagę. Polecam kalorie-zdrowia.pl

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~Łukasz 2012-03-01 (07:59) 5 lat 9 miesięcy 15 dni 9 godzin i 50 minut temu

"Już dziś powinniśmy zastanowić się nad jadłospisem, który opracujemy na nadchodzące lata." jadłospis już mamy - skrobia modyfikowana genetycznie, żelatyna i w zależnosci od dodatków smakowych mamy budyń o smaku truskawkowym lub szynkę o smaku indyczym

odpowiedz

4
0
~imsio 2012-03-01 (07:50) 5 lat 9 miesięcy 15 dni 9 godzin i 59 minut temu

Bzdura, na ziemi jest jeszcze wiele miesca pod uprawy, a jak mawia W. Cejrowski wystarczy ok 4mkwadratowe upraw na wyżywienie 1go mieszkańca. A to że wszyscy chcą się gnieździć w smierdzących miastach zmusza ich do żywienia się robactwem - ewolucja wsteczna?

odpowiedz

2
1
~filut 2012-03-01 (07:35) 5 lat 9 miesięcy 15 dni 10 godzin i 14 minut temu

Te larwy są mniam-mniam.

odpowiedz

1
0
~ewa 2012-02-29 (11:57) 5 lat 9 miesięcy 17 dni 5 godzin i 52 minuty temu

Jaka powinna być zdrowa dieta, która przyspieszy metabolizm - przede wszystkim powinniśmy nie odczuwać na niej głodu, powinniśmy na niej normalnie jeść, nasz organizm powinien otrzymywać niezbędne witaminy, minerały, powinna być łatwa w przygotowaniu i szybka w działaniu a przede wszystkim bezpieczna zdrowa i skuteczna. Tylko czy istnieje ?.Myślę że tak. Zróbcie tak jak ja a znacznie podniesiecie poziom przemiany materii przez co schudniecie bez efektu jojo wystarcz zapoznać się z nią ( kalorie-zdrowia.pl ) gorąco polecam.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

4
1
~ggg 2012-02-29 (20:00) 5 lat 9 miesięcy 16 dni 21 godzin i 49 minut temu

Zamiast zmieniać jadłospis proponuję mała eksterminację ludzi poza europa, zaraz się wyreguluje wszystko :P

odpowiedz

0
0
~farfol 2012-02-29 (23:54) 5 lat 9 miesięcy 16 dni 17 godzin i 55 minut temu

W przyszłości będziemy wlewać papkę proteionowo-węglowodanowo-lipidową do drukarki i drukować sobie schabowego czy inną paszę. Tak właśnie będzie. A z czego będą papkę robić to już wolę nie wiedzieć

odpowiedz

0
0
~Pasibrzuch 2012-02-29 (23:38) 5 lat 9 miesięcy 16 dni 18 godzin i 11 minut temu

Jedzcie dziewczęta te robale to będziecie takie ładne jak Chinka za nimi :).

odpowiedz

8
2
~kinia 2012-02-29 (22:46) 5 lat 9 miesięcy 16 dni 19 godzin i 3 minuty temu

GMO zabija!!! czy wiecie że zwierzęta karmione GMO nie mogą mieć potomstwa? czy wiecie że nasz rząd prowadzi tajne obrady nad wprowadzeniem GMO do Polski i chce ograniczyć zwykłe uprawy jedynie do 10%???? czy wiecie że GMO powoduje wiele chorób autoimmunologicznych, raki oraz deformacje ciała-np włosy w pyszczkach zwierząt??? czy wiecie że już w 9 krajach Europy zabroniono upraw i obrotu GMO??? PRECZ z GMO!!!

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

2
0
~rozwiązanie 2012-02-29 (22:52) 5 lat 9 miesięcy 16 dni 18 godzin i 57 minut temu

- W obecnym czasie bez nakładów można wyżywić 10 razy więcej ludzi niż obecnie pod warunkiem że nie będziemy paśli zwierząt na mięso a żywność roślinną będą jeść ludzie. Aby uzyskać 1 kg mięsa trzeba skarmić co najmniej 10 kg paszy. Oczywiście żywność roślinną, której nie mogli by jeść ludzie należałoby wykorzystać do hodowli zwierząt.Także te robaczki chętnie jadły by np kury i produkowały jaja. N

odpowiedz