Chemia

Chemia

Czy w Soczi rozprowadzają niewykrywalny ...

WP.PL | dodano: 2014-02-10 (11:42)
Czy w Soczi rozprowadzają niewykrywalny ...

Reporter z niemieckiej stacji WDR opowiedział o swoim śledztwie w sprawie dopingu rozprowadzanego w Rosji. Podobno zgłosił się do niego rosyjski naukowiec, który zaproponował sprzedaż specyfiku, który nazwał „pełnym MGF”, za 100 tys. dolarów

dowiedz się więcej

Bomba imitująca pastę do zębów

CNN Newssource/x-news | dodano: 2014-02-07 (09:07)
Bomba imitująca pastę do zębów

Specjaliści od materiałów wybuchowych potwierdzają i pokazują: ewentualna eksplozja takiego niepozornego ładunku może być bardzo niebezpieczna.

dowiedz się więcej

Polski wynalazek wydłuży trwałość żywności

PAP | dodano: 2014-01-31 (09:40)
Polski wynalazek wydłuży trwałość żywności

aukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu opracowali nowy pochłaniacz tlenu, który - dodawany do opakowań z żywnością - mógłby zwiększać trwałość produktów spożywczych. Przy produkcji pochłaniacza tlenu wykorzystywane są nanotechnologie, w tym nanożelazo

dowiedz się więcej

Rośliny wyprodukują kwasy omega-3

WP.PL | dodano: 2014-01-29 (15:00)
Rośliny wyprodukują kwasy omega-3

Naukowcy opracowali sprytny sposób na takie zmodyfikowanie roślin, żeby produkowały kwasy omega-3. Za jednym zamachem rozwiązuje to cały szereg gospodarczych problemów

dowiedz się więcej

Laboratorium w twojej kuchni

dodano: 2014-01-23 (11:48)
Laboratorium w twojej kuchni

Każda, nawet najzwyklejsza, domowa kuchnia to prawdziwe laboratorium, w którym zachodzą bardzo skomplikowane procesy chemiczne i fizyczne. Dlaczego to takie ważne, żeby nie solić mięsa przed smażeniem? Co dzieje się w komórkach gotowanego ziemniaka? Dlaczego rosół gotujemy długo i powoli? Na te kuchenne pytania bez trudu odpowiada nauka.

dowiedz się więcej

Plastikowa komórka stworzona w laboratorium

WP.PL | dodano: 2014-01-16 (15:41)
Plastikowa komórka stworzona w laboratorium

Czy żywy organizm może zostać sztucznie stworzony w laboratorium? Okazuje się, że tak – dokonał tego zespół chemików, który stworzył sztuczną komórkę zachowującą się zupełnie jak żywa. Jej elementy są wykonane ze sztucznego tworzywa

dowiedz się więcej

Tony złota w oceanach

WP.PL | dodano: 2013-12-18 (16:06)
Tony złota w oceanach

Szacuje się, że w słonej wodzie z oceanów na świecie znajduje się dużo więcej złota niż w podziemnych zasobach. Wszystko wskazuje na to, że posiadamy już potrzebną technologie, aby pozyskać ten drogocenny pierwiastek

dowiedz się więcej

Aspartam nie jest szkodliwy

WP.PL/PAP | dodano: 2013-12-13 (10:48)
Aspartam nie jest szkodliwy

Sztuczny słodzik (aspartam), wbrew temu w co wierzymy od lat, nie jest szkodliwy dla zdrowia – ogłosił Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Potwierdzono to w ponad 500 badaniach

dowiedz się więcej

Wykorzystują śmieci do stworzenia leku

WP.PL | dodano: 2013-12-12 (14:11)
Wykorzystują śmieci do stworzenia leku

Amerykańscy naukowcy dokonali niezwykłego odkrycia. Ich zdaniem polimer, który znajduje się m.in. w plastikowych butelkach, można wykorzystać w walce z bakteriami odpornymi na wszystkie antybiotyki

dowiedz się więcej

Zmarł dwukrotny laureat Nobla z chemii Fred ...

PAP | dodano: 2013-11-21 (09:07)
Zmarł dwukrotny laureat Nobla z chemii Fred ...

Pochodzący z Wielkiej Brytanii dwukrotny laureat nagrody Nobla z chemii Fred Sanger zmarł w wieku 95 lat - poinformował Uniwersytet Cambridge. Sanger uznawany jest za "ojca genomiki" oraz naukowca, któremu zawdzięczamy postęp w genetyce

dowiedz się więcej

Kuchnia molekularna - jedzenie przyszłości?

WP.PL | dodano: 2013-11-13 (22:05)
Kuchnia molekularna -  jedzenie przyszłości?

Jajko o smaku banana, lody z pietruszki, czy też mus z kabanosa – czy tak będzie wyglądać nasze jedzenie w przyszłości? Kuchnia molekularna już dziś pozwala na stworzenie dań, które znacznie wykraczają poza nasze kulinarne przyzwyczajenia (i wyobrażenia). Połączenie wiedzy z zakresu chemii oraz fizyki z talentem ...

dowiedz się więcej
1 2 z 2

Szukaj w serwisie

Regulamin serwisu odkrywcy.pl

Zobacz także

Bądź z nami na bieżąco