Dlaczego jabłka kiedyś były smaczniejsze?

WP.PL | dodano: 2013-08-20 (08:59) 30 opinii WP.PL Dlaczego jabłka kiedyś były smaczniejsze? (fot. T.Tulik - Fotolia.com)
  A A A
W tym, że kiedyś żyło się łatwiej, ludzie byli milsi, a trawa bardziej zielona, utwierdzają nas rodzice, dziadkowie i inni przedstawiciele starszego pokolenia. Choć wielu z nas wydawać się może, że są to zaledwie teorie bez pokrycia, istnieją naukowe dowody na to, że jabłka faktycznie były kiedyś smaczniejsze.

Długoterminowe zmiany w klimacie wpłynęły na sezonowy wzrost i aktywność roślin, od których zależy sposób, w jaki sposób kształtują się jabłka. Przykładowo – zmiany temperatury i opadów spowodowały, że jabłonie kwitną wcześniej niż kiedyś oraz wpłynęły na inny, równie istotny czynnik ich powstawania – porę pojawiania się pąków oraz czas ich pełnego zakwitnięcia.

Japońscy naukowcy z Japanesse National Agriculture and Food Research Organisation odkryli, że wcześniejsza pora kwitnięcia jabłoni oraz wyższe temperatury mające miejsce podczas dojrzewania owoców, mają kluczowy wpływ na smak i teksturę jabłek.

Przebadano dwie odmiany jabłoni w japońskich sadach i okazało się, że przez ostatnie 40 lat (w latach 1970-2010) jabłka stawały się coraz mniej kwasowe, co oznacza, że teraz są słodsze niż kiedyś. Naukowcy rokrocznie sprawdzali i zapisywali temperaturę powietrza, ilość opadów, porę kwitnięcia jabłoni, czas nawożenia i inne czynniki środowiskowe. Okazało się, że na przestrzeni lat owoce stały się miększe, a ich miąższ – bardziej szklisty, co wpływa na ograniczenie okresu ich trwałości (i szybsze brązowienie) po zerwaniu z drzewa.

W trakcie prowadzenia badań, średnia temperatura wzrosła o około 2 stopnie Farenheita (- 16 st. Celsjusza), a okres kwitnięcia jabłoni rozpoczynał się o 3-5 dni wcześniej każdego roku. Wyniki raportu opisano w magazynie “Scientific Reports”. Wynika z nich, że charakterystyka jabłek zmienia się na przestrzeni lat, choć nie wszyscy konsumenci muszą ją odczuć.

“Jeśli globalne ocieplenie wciąż będzie postępować, zmiany w smaku i teksturze jabłek mogą stać się bardziej odczuwalne, jako że pora kwitnięcia jabłoni rok rocznie występuje coraz wcześniej, a temperatury są coraz wyższe. Te czynniki mają kluczowy wpływ na formowanie się owoców” – skomentował japoński naukowiec, Toshihiko Sugiura, który przewodził badaniom.

Choć badacze twierdzą, że nie wszyscy konsumenci odczuwają te zmiany, trudno nie zgodzić się z tym, że owoce i warzywa mają we współczesnych czasach inny smak niż kiedyś. Wodniste ziemniaki, słodsze jabłka, mniej wyraziste rzodkiewki – kto z Was nie doświadczył tej zmiany? Choć póki co naukowcy przebadali tylko owoce jabłoni, organoleptyczne testy konsumentów nasuwają podobne wnioski.

Aleksandra Sobocińska,WP.PL



Polub odkrywcy.pl na Facebooku

Wydanie internetowe: WP.PL

oceń
tak 12 100%
nie 0 0%

Podziel się



Opinie (30)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~gdybvcx 2014-09-17 (14:54) 2 lata 6 miesięcy 5 dni 18 godzin i 17 minut temu

Ponieważ na świecie występuje wiele tysięcy odmian jabłoni czyli drzew rodzących jabłka (ale w dzikim stanie występuje ponad 25 gatunków jabłoni z których powstają tysiące odmian jabłoni,tak podają niektóre źródła).I za pomocą np:krzyżowania różnych odmian jabłoni można uzyskać nowe odmiany jabłoni.A w dawniejszych czasach było wiele szlachetnych odmian jabłoni które były odporne na choroby,grzyby i wytrzymałe oraz rodziły smaczne jabłka.Ale mnóstwo odmian jabłoni zostało być może bezpowrotnie straconych.Ale tak czy inaczej krzyżowanie np;różnych odmian i gatunków jabłoni ma niedocenioną wartość,a dzięki krzyżowaniu możemy uzyskać bardzo wartościowe odmiany jabłoni.

odpowiedz

2
0
~asdf 2014-02-15 (13:47) 3 lata 1 miesiąc 7 dni 19 godzin i 24 minuty temu

TO ciekawe, bo rośnie u mnie stara odmiana jabłoni. Takie wieeelkie drzewo. Owoce nadal pozostały na nim smaczne a owoce kupowane w sklepie od sadowników (polskich) smakują jak PAPIER!

odpowiedz

0
0
~JA 2013-09-21 (21:43) 3 lata 6 miesięcy 1 dzień 11 godzin i 28 minut temu

SADZE,ZE JEST TO TAKZE ZWIAZANE Z TYM,ZE JESZCZE KILKANASCIE LAT WSTECZ BYLO DUZO ODMIAN JABLEK,KTORYCH JUZ NIE MA LUB SA JEDYNIE W BARDZO STARYCH SADACH.MOZE PAMIETAMY TAMTE SMAKI.JA JESZCZE MIALAM OKAZJE SPROBOWANIA ;CESARZA WILHELMA,KOSZTELI ,PIEKNEJ HELENY,SZAREJ I ZLOTEJ RENTY, ANTONOWEK,WSPANIALYCH PAPIEROWEK.ALE TERAZSA TO ODMIANY" POZA WYBOREM."

odpowiedz

1
0
~erpe 2013-09-21 (00:23) 3 lata 6 miesięcy 2 dni 8 godzin i 48 minut temu

Owoce i warzywa miały swój smak, każda odmiana smakowała inczej. Było tak dopóki, doputy genetycy nie przyłożyli łap do "poprawienia" wyglądu, smaku i okresu przechowywania.

odpowiedz

2
0
~cv1 2013-08-31 (15:40) 3 lata 6 miesięcy 19 dni 17 godzin i 31 minut temu

A skąd wiadomo, że były kiedyś smaczniejsze ?

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

2
1
~mon 2013-08-29 (17:58) 3 lata 6 miesięcy 21 dni 15 godzin i 13 minut temu

Gucio prawda. Kiedyś królowały odmiany: papierówka, kronselka, malinowka, kosztel, oliwka. Nie piszę o odmianach na przetwory. Teraz jest o wiele więcej smacznych odmian. Wprawdzie nic nie może dorównać papierówce zerwanej prosto z drzewa, ale to se ne wrati. Wakacje spędzałem w sadzie gdzie rosły różne odmiany jabłoni i grusz. Zimą nie było innych owoców niż jabłka i zawsze w domu stała skrzynka malinówek i koszteli.

odpowiedz

6
1
~fanatyk 2013-08-24 (23:33) 3 lata 6 miesięcy 26 dni 9 godzin i 38 minut temu

GMO mówi wam to coś ? lemingi bez matury ?

odpowiedz

3
1
~aura44 2013-08-22 (16:21) 3 lata 7 miesięcy 16 godzin i 50 minut temu

Bzdura, kiedyś jedno jabłko zawieruszyło się w samochodzie , po długim czasie skórka lekko zwiędła, zdrowe jabłko by prędzej zgniło! Wszystkie jabłka mają taki sam smak!!!

odpowiedz

8
13
~wypass 2013-08-21 (07:12) 3 lata 7 miesięcy 2 dni 1 godzinę i 59 minut temu

"średnia temperatura wzrosła o około 2 stopnie Farenheita (- 16 st. Celsjusza)". Niezłe - średnia temperatura wzrosła o -16 st. Celsjusza. Zły tytuł, powinno być "Epoka lodowcowa w japońskich sadach".

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

11
1
~witek 2013-08-21 (15:59) 3 lata 7 miesięcy 1 dzień 17 godzin i 12 minut temu

Mam w ogródku truskawki (oczywiście nie o tej porze roku). Porównanie ich ze sklepowymi to niebo, a piekło. Dlaczego? Mo nie jest pryskane żadnym cholernym świństwem! I niech mi nikt nie pierniczy, że to wina klimatu! A więc to klimatem tłumaczą smak owoców? Wolne żarty! Śmiech na sali!

odpowiedz

11
0
~powiatowy 2013-08-21 (15:50) 3 lata 7 miesięcy 1 dzień 17 godzin i 21 minut temu

Prawdziwym powodem są modyfikacje genetyczne, które coraz bardziej wciskają nam pseudo-ekolodzy oraz tony chemii używane przez plantatorów. Co z tego, że jabłko jest wielkie, kolorowe i nie ma w środku robaka - jeśli jego wartość odżywcza jest bliska zeru, gdyż zawiera pół tablicy Mendelejewa.

odpowiedz

6
0
~Winogron 2013-08-21 (12:51) 3 lata 7 miesięcy 1 dzień 20 godzin i 20 minut temu

Ci sami naukowcy, odkryli że jest to wina, zatrucia gleby itd. i wplyw na to ma uprzemyslowienie. Oprocz tego, to ze dzisiaj wszystko co rosnie, pryska sie i modyfikuje... To jest prawdziwy powód... bo w Polskich wsiach, trawa jest tak zielona jak kiedyś była, jabłka smaczniejsze...

odpowiedz

9
0
~ogrodnik 2013-08-21 (12:08) 3 lata 7 miesięcy 1 dzień 21 godzin i 3 minuty temu

Mam w ogrodzie stare, wielkie jabłonie. Rodzą do dziś. Jabłka są ładne, soczyste i smak jest od lat ten sam. A smak zmienia się przez intensywne nawożenie i pryskanie po każdym deszczu. Każdy to wie. PS: U nas średnia temperatura zmalała, czyż nie?

odpowiedz

17
0
~Tomkos 2013-08-21 (08:57) 3 lata 7 miesięcy 2 dni i 14 minut temu

A myślałem, to chodzi o tony chemii używane obecnie.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

4
2
~Monika-gimnazjum 2013-08-21 (09:42) 3 lata 7 miesięcy 1 dzień 23 godziny i 29 minut temu

MIĘKSZE?????? kto to pisał? niech osoba, która pisała ten tekst powtórzy sobie zasady stopniowania przymiotników polskich

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

5
0
~dd 2013-08-21 (09:26) 3 lata 7 miesięcy 1 dzień 23 godziny i 45 minut temu

We Wrocławiu na hali targowej było kiedyś stoisko gdzie można było kupić jabłka tradycyjnych odmian takie z robakami - pychota!

odpowiedz

8
0
~dd 2013-08-21 (09:24) 3 lata 7 miesięcy 1 dzień 23 godziny i 47 minut temu

Prawdę powiedzą Wam robaki które kiedyś jadły jabłka; o ile jakieś jeszcze przeżyły.

odpowiedz

0
1
~Marta 2013-08-21 (08:50) 3 lata 7 miesięcy 2 dni i 21 minut temu

gmail.com ułożą Ci diete na których będziesz jadł i chudł. Polecam

odpowiedz

5
0
~jolav 2013-08-20 (14:56) 3 lata 7 miesięcy 2 dni 18 godzin i 15 minut temu

Faktycznie- kiedyś w moim dzieciństwie jabłka były pyszne (takie soczyste)- bardzo je lubiłam. Teraz praktycznie nie jem jabłek bo są po prostu niesmaczne- mączyste i wydaje mi się, że niesłodkie (w przeciwieństwie do tego co tu piszą). Teraz mam 48 lat- przez 40 lat jabłka bardzo się zmieniły. To samo zresztą dotyczy pomidorów, które zupełnie straciły smak. Co do innych warzyw i owoców, zmian nie zauważyłam.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

10
1
~Falcon 2013-08-21 (08:14) 3 lata 7 miesięcy 2 dni i 57 minut temu

hahahahah. To nie to. Wszystko przez to, że większość jabłoni jest szczepiona na podkładkach M-26. A wiadomo, że dziecko po "rodzicu" dużo cech przejmie. Soki drzewa mają na smak duży wpływ.

odpowiedz