Niezwykła dieta Wilhelma Zdobywcy

PAP | dodano: 2014-01-08 (09:22) 8 opinii PAP Wilhelm Zdobywca (fot. Pogrzeb Wilhelma Zdobywcy/Jean Paul Laurens)
  A A A
Pierwszym na świecie człowiekiem, który zastosował dietę w celu odchudzenia się był król Anglii Wilhelm Zdobywca – czytamy w książce Krystyny Monk „Diety oczami naukowców”. Władca postanowił spożywać tylko... alkohol.

Naukowcy nie polecają diety Wilhelma Zdobywcy, który pod koniec swego życia u schyłku XI w. był tak otyły, że nie mógł jeździć konno. Król odmówił wtedy spożywania posiłków i pił tylko alkohol. Kuracja wprawdzie zadziałała, ale zaraz po jej przerwaniu wystąpił efekt jo-jo i po śmierci monarchy, jego ciało trzeba było upychać w skrzyni. Niemniej jednak władca jest uznawany przez specjalistów za pierwszego człowieka na świecie, który zastosował dietę w celu odchudzenia się.

Historycy ustalili też, że jeszcze w XVIII wieku niewiele wiedziano o wpływie żywienia na ludzkie zdrowie. Spożywano głównie lokalnie dostępne produkty i nikt nie zastanawiał się nad stosowaniem zbilansowanej diety. Szczególnie, że stosunkowo często występowały klęski głodu.

Jednym z pierwszych badaczy wpływu pożywienia na zdrowie był dr William Stark. Eksperymenty na sobie rozpoczął od jedzenia tylko chleba z wodą. Kiedy zdiagnozował u siebie wrzody, do chleba dodał pudding miodowy. Jednak po 9 miesiącach zauważył objawy szkorbutu, więc swą dietę poszerzył o owoce, ale wkrótce zastąpił je żółtym serem. Ta decyzja kosztowała go życie. Naukowiec zmarł w wieku 29 lat.

W XIX wieku powstała pierwsza komercyjna dieta odchudzająca, a pierwszą osobą, która ją zastosowała, był przedsiębiorca pogrzebowy William Banting. Z powodu otyłości po schodach mógł schodzić tylko odwrócony tyłem. Jego dieta okazała się na tyle skuteczna, że Banting opublikował broszurę „Listy o otyłości”, w której opisał zasady swojej diety.

Od czasów Bantinga popularność zyskało jeszcze kilka metod na odchudzanie, ale obsesja na punkcie zachowania szczupłej sylwetki pojawiła się dopiero w latach 20. ubiegłego wieku. Ludzie szukali wówczas kanonów piękna. Wzorcami do naśladowania były takie aktorki jak Ava Gardner, Ingrid Bergman i Marilyn Monroe – o pełnych kształtach i talii osy. Dążenie do uzyskania szczuplejszej sylwetki doprowadziło do wysypu diet pod koniec minionego wieku, kiedy to diety odchudzające stały się częścią kultury masowej.

Dziś żyjemy w epoce pobłażania sobie i spełniania zachcianek. To, w połączeniu z nieograniczonym dostępem do żywności, jest jedną z głównych przyczyn otyłości – można przeczytać w książce „Diety oczami naukowców”.

Oprócz historycznego spojrzenia na problematykę związaną z żywieniem i odchudzaniem autorka prezentuje m.in. naukowo udokumentowane sposoby przestawienia się na zdrową dietę. Prezentuje też analizę czynników sprzyjających otyłości, ocenę wybranych diet odchudzających oraz wpływ produktów żywnościowych na choroby współczesnego świata, jak np. nowotwory czy cukrzyca.

Z publikacji dowiadujemy się także, że w przyszłości powinniśmy spodziewać się lawiny diet odchudzających bazujących na żywności spersonalizowanej np. dla grup ludzi o wspólnym mianowniku genetycznym lub wręcz dla konkretnych osób. Coraz więcej bowiem naukowców przychyla się do tezy, że nie ma diety obiektywnie dobrej lub złej - jest zaś dieta dobra albo zła dla konkretnego człowieka.

Ponadto, coraz więcej naukowców skupia się na badaniach nad tzw. żywnością funkcjonalną, czyli taką, która korzystnie wpływa na organizm ludzki. Są to np. oleje roślinne zawierające składniki wspomagające leczenie przewlekłych chorób wątroby czy jogurty z kulturami bakterii probiotycznych.

W książce wymieniono również antydiety, których lepiej się wystrzegać, by nie zapaść na groźne choroby. Zlicza się do nich m.in. „K-E” zwana też dietą „zdesperowanej panny młodej”, w której składniki odżywcze są dostarczane do organizmu za pośrednictwem sondy wprowadzanej przez nos do żołądka. W gronie antydiet naukowcy umieścili też alkoholową kurację stosowaną przez króla Wilhelma Zdobywcę, pod współczesną nazwą „Alcorexia” lub „Druncorexia”.

krf/ ula/(PAP)

Polub odkrywcy.pl na Facebooku

Wydanie internetowe: PAP

oceń
tak 4 57.14%
nie 3 42.86%

Podziel się



Opinie (8)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~REMO 2014-01-19 (07:26) 3 lata 8 miesięcy 1 dzień 23 godziny i 40 minut temu

Dziś żyjemy w epoce pobłażania sobie i spełniania zachcianek. To, w połączeniu z nieograniczonym dostępem do żywności, --CZY MOWA TU O POLSCE -NIE WIDZE TAKICH MOZLIWOSCI PRZY CENACH DZISIEJSZYCH

odpowiedz

6
1
~dieta działa 2014-01-10 (08:35) 3 lata 8 miesięcy 10 dni 22 godziny i 31 minut temu

Mój szwagier zastosował tę dietę i jemu sie udało .Schudł chłopina w okresie kilku miesięcy niemożliwie.Niestety dla nas wszystkich na 1 listopada paliliśmy znicze na jego grobie.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

1
0
~aju 2014-01-10 (08:40) 3 lata 8 miesięcy 10 dni 22 godziny i 26 minut temu

U nas wiele osób również stosuje dietę Wilhelma. Można ich spotkać pod sklepem. Szczególnie widoczne jest to na wsiach. Na ich zbilansowaną dietę składa się wino - rocznik bieżący, piwo, a od czasu do czasu jakaś małpka gorzały dla urozmaicenia.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

2
0
~Polak 2014-01-10 (08:46) 3 lata 8 miesięcy 10 dni 22 godziny i 20 minut temu

no i gdyby nie efekt jojo byłaby to idealna alternatywa dietetyczna dla wielu Polaków ...a może i ten efekt jest jej największa zaletą... ;))

odpowiedz

1
1
~młody 2014-01-10 (08:45) 3 lata 8 miesięcy 10 dni 22 godziny i 21 minut temu

Ja kiedyś stosowałem dietę alkoholową i jest mega skuteczna, a do tego bardzo przyjemna :)

odpowiedz

2
0
~Jedna z Ofiar 2014-01-10 (08:44) 3 lata 8 miesięcy 10 dni 22 godziny i 22 minuty temu

A dieta białkowa? co pokazała po latach? Najnowsze badania i obserwacje przynoszą nowe wnioski, cały czas obeserwujemy odległy wpływ diety Dukana na zdrowie człowieka. Do zdecydowanych minusów diety należą: Szybszy postęp miażdżycy. Ponadto niedobór witamin i mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu antyutleniającym sprawia, że cząsteczki cholesterolu LDL stają się bardziej agresywne i łatwiej wnikają w ściany tętnic, budując blaszki miażdżycowe. Niedobór licznych witamin i mikroelementów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i innych składników niezbędnych dla prawidłowego działania wszystkich układów i narządów. Pamiętajmy, że witaminy i mikroelementy mają silny potencjał antyutleniający co oznacza, że wspomagają eliminację wolnych rodników, -cząstek o działaniu zapalnym, miażdżycotwórczym, rakotwórczym, przyspieszającym starzenie się organizmu. Brak błonnika w diecie powoduje zaparcia. Szczególnie nasilone niedobory występują we wczesnych etapach diety. Wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Do wzrostu ciśnienia krwi dochodzi pośrednio w wielu mechanizmach, m.in. nadmiernej podaży białka często towarzyszy nadmiar soli co, aby wydalić zbędne jony sodu i metabolity przemiany białek powoduje zwiększenie wypełnienia naczyń wodą i tym samym wzrost ciśnienia krwi. Wzrastające ciśnienie krwi może też być sygnałem rozpoczynającej się niewydolności nerek. Szybszy postęp osteoporozy. Nadmiar ciał ketonowych, który pociąga za sobą nadmierne wydalanie wody, powoduje zakwaszenie organizmu, mobilizację wapnia z kości i jego ucieczkę z moczem. Długotrwale stosowana dieta Dukana jeśli nie jest uzupełniona podażą suplementów wapnia i witaminy D prowadzi do szybszego rozwoju osteoporozy. Szybszy postęp niewydolności nerek. Dieta Dukana jest zdecydowanie przeciwwskazana dla osób z jakąkolwiek niedomogą nerek. Diabetyku pamiętaj, że niewydolnośc nerek to powikłanie często wpisane w obraz cukrzycy. Na etapie utajonej niewydolności nerek, tak ogromna podaż białka może znacznie zmniejszyć ilość czynnych nefronów (głównie uszkadzające są aminokwasy siarkowe) i przyspieszyć rozwój niewydolności nerek. Kamica nerkowa i kamica pęcherzyka żółciowego. W związku z obecnością zwiększonej ilości metabolitów białka, zwiększonej ilości cholesterolu i zakwaszenia organizmu – łatwiej dochodzi do tworzenia się kamieni zarówno w układzie moczowym jak i w pęcherzyku żółciowym. Dna moczanowa. Nadmiar protein powoduje zwiększoną produkcję kwasu moczowego i moczanów, które krystalizują w stawach (a także w innych narządach) pod postacią kryształków moczanów sodu. Kryształy te wywołują zapalenie i bardzo bolesne napady dny moczanowej. Podstawą leczenia dny mocznowej jest unikanie nadmiaru białka w diecie. Szybszy postęp niewydolności wątroby. Dieta Dukana jest stanowczo przeciwwskazana w przypadkach niewydolności wątroby. Uszkodzona wątroba nie jest w stanie zmetabolizować amoniaku i merkaptanów – silnych toksyn endogennych, które są produktem przemian związków azotowych. U osób ze znacznie uszkodzaną wątrobą może nawet dojśc do encephalopatii wątrobowej i zgonu (uszkodzenia mózgu poprzez w/w toksyny). Funkcję wątroby i nasilenie wodobrzusza oraz obrzęków powoduje także nadmierna podaż soli, która w tej chorobie musi zostać znacznie ograniczona. Otępienie. W piśmiennictwie pojawiają się jak dotychczas niejednoznacznie udowodnione przesłanki, że nadmierna podaż białka w diecie po latach stosowania może wywołać otępienie podobne do choroby Alzheimera. Powikłanie to przypisuje się m.in. obecnemu w diecie Dukana niedoborowi tiaminy (witaminy B1), której brak wywołuje zmiany degeneracyjne w mózgu.

odpowiedz