Co się dzieje w żołądku po zjedzeniu chińskiej zupki?

wp.pl | dodano: 2012-02-16 (09:53) 793 opinii wp.pl Co się dzieje w żołądku po zjedzeniu chińskiej zupki? (fot. www.sxc.hu)
  A A A
Stowarzyszenie TEDxManhattan 2011, zajmujące się propagowaniem zdrowego odżywiania, przeprowadziło specjalne badanie, by sprawdzić jak żołądek człowieka radzi sobie ze strawieniem dania typu "chińska zupka".

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze dla zdrowia są domowe posiłki, które przygotujemy sami na bazie naturalnych produktów. Zupy, sałatki, surówki, mięsa, sosy – wszystko, co przyrządzone we własnej kuchni jest nie tylko zdrowsze, ale najczęściej także smaczniejsze niż chińskie zupki, fast – foody i inne przetworzone potrawy. Nierzadko zdarza się, że osoby jedzące w pośpiechu cierpią z powodu zgagi, niestrawności czy innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Czym różni się proces trawienia dania instant od domowego posiłku?

Sprawdziła to organizacja TEDxManhattan 2011. Do żołądka kobiety – Stefani Bardin – wprowadzono specjalne kapsułki z kamerami, a następnie obserwowano jak narząd radzi sobie z procesem trawienia dwóch różnych posiłków. Pierwszym była chińska zupka z makaronem, żelki i napój izotoniczny. Drugie badanie przeprowadzono kilka miesięcy później, a w jego trakcie kobiecie podano tradycyjny rosół z makaronem, herbatę i żelki domowej roboty. Efekt eksperymentu możecie obejrzeć poniżej:



Jak widać na filmie, organizm kobiety miał wielkie problemy ze strawieniem sztucznej żywności. Znacznie szybciej poradził sobie z domowym posiłkiem. Makaron z chińskiej zupki zachował kształt po dwóch godzinach od spożycia, domowe kluseczki były w tym czasie w znacznej części rozłożone. Wszystkiemu winne jest 15 ulepszaczy znajdujących się w chińskiej zupce. Jeden z nich jest przeciwutleniaczem wyprodukowanym na bazie ropy naftowej!

Inne składniki to między innymi glutaminian sodowy, chemiczne spulchniacze, polepszacze smaku i konserwanty. Wszystkie są bardzo wolno trawione przez ludzki organizm, a w nadmiarze stają się niebezpieczne dla zdrowia. Glutaminian sodowy trzykrotnie podnosi ryzyko otyłości, może upośledzić wzrok, powodować migreny, uczulać, a nawet powodować astmę.



Jak oczyścić organizm z toksycznych związków? Jest na to kilka metod:

- Picie dużych ilości płynów - co najmniej 2 litry codziennie. Może to być woda, zielona herbata, dziurawiec, sok z kiszonych buraków, sok z kiszonej kapusty.
- Zero soli - należy zastąpić ją innymi przyprawami. Może to być kminek, majeranek, lubczyk, tymianek czy bazylia.
- Jabłka z cynamonem lekko zapieczone w piekarniku – spożywamy je w razie nagłego poczucia głodu.
- Sauna – raz lub dwa w tygodniu jeżeli nie ma innych przeciwwskazań. Świetnie oczyszcza organizm.
- Naprzemienny ciepły i zimny prysznic– poprzez pobudzenie krążenia krwi i limfy wszystkie komórki ciała są lepiej zaopatrzone w nie tylko w tlen, ale także w składniki odżywcze.

Jeżeli to nie pomoże, trzeba zastosować tygodniową detoksykację organizmu, która może okazać się pomocna i uratuje nie tylko nasze zdrowie, ale także pozwoli zrzucić kilka kilogramów, które stanowią zmagazynowane w ciele chemikalia. Poza tym, warto się zastanowić, zanim następny raz sięgniemy po zupkę w proszku.

psz/amo

Nie wiesz, jak się zdrowo odżywiać? Poradź się specjalisty!






Polub odkrywcy.pl na Facebooku

oceń
tak 656 90.73%
nie 67 9.27%

Podziel się



Opinie (793)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

16
8
~ra 2012-02-16 (18:39) 3 lata 4 miesiące 18 dni 2 godziny i 18 minut temu

Soli nie można wyeliminować z diety, ponieważ jest ona bardzo , ale , to bardzo potrzebna organizmowi. Najlepsza jest kamienna.

odpowiedz

pokaż 9 ukrytych odpowiedzi

0
0
~odkurzacz 2015-06-23 (13:45) 11 dni 7 godzin i 12 minut temu

Miałem w domu taką miskę do mycia i do niej wsypywałem zawartość 3 a nawet 4 zupek i po kilka takich mich dziennie zjadałem.Byłem takim koneserem że mieszałem zawartości tych zupek np. makaron yum yum a przyprawy od vifon lub kilka różnych zupek do jednej michy + chili i inne przyprawy przez cale życi zjadłem około 20 tysięcy zupek.

odpowiedz

0
0
~odkurzacz 2015-06-23 (13:34) 11 dni 7 godzin i 23 minuty temu

Kiedyś przez okolo 2 do 3 lat zjadałem po 10 a nawet 15 dziennie tak mi to smakowalo mineło 20 lat i nic mi nie jest teraz jem może z 10 na rok.Żyję mam sie dobrze przeszedłem silną nadczynnoś tarczycy może to ma jakiś związek?

odpowiedz

2
7
~Enta 2013-05-02 (14:11) 2 lata 2 miesiące 2 dni 6 godzin i 46 minut temu

Te zupki i bez tego wideo są obrzydliwe. Ja naprawdę nie rozumiem jak można się tym karmić. Już mój kot je zdrowiej. Nawet mając dosłownie grosze i mało czasu można się lepiej wyżywić.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

0
0
~Zuzowa 2015-05-20 (20:22) 1 miesiąc 14 dni i 35 minut temu

Lol

odpowiedz

119
92
~picuś 2012-02-17 (14:36) 3 lata 4 miesiące 17 dni 6 godzin i 21 minut temu

Kiedyś wystarczyło, że to Pan domu pracuje, Kobieta zajmuje się domem i dziećmi a teraz kobiety chcą usamodzielnienia to nie dziwoto, że facet musi się truć takimi substancjami. Dodam tylko, że jako iż jestem na studiach widzę jak dzisiejsze kobiety gotują ... naleśniki, jajecznica, tosty, to wszystko co potrafią bo lepiej wydać forsę na McDonald, KFC, czy kebaba a nie uczyć się gotowania ...

odpowiedz

pokaż 32 ukryte odpowiedzi

3
2
~AD 2015-02-14 (19:18) 4 miesiące 20 dni 1 godzinę i 39 minut temu

"Co za kr...n pisał ten artykuł? "spożywane tłuszcze mogą prowadzić do upośledzenia tkanki mózgowej" Chodzi tu o tłuszcze trans więc zalecam może jeszcze raz przeglądnij skład zupek? bo ja w tych popularnych nie widzę tłuszczów uwodornionych. "Glutaminian sodowy trzykrotnie podnosi ryzyko otyłości, może upośledzić wzrok, powodować migreny, uczulać, a nawet powodować astmę. " rozumiem że można niemieć wiedzy na dany temat ale aby tak emanować niekompetencją? W jakich dawkach? prawdopodobnie zupka chińska daje mniej jak 5% dziennej dawki kwasu glutaminowego który dostarczasz z naturalnych źródeł."

odpowiedz

1
1
~AD 2015-02-14 (19:12) 4 miesiące 20 dni 1 godzinę i 45 minut temu

Co za kr...n pisał ten artykuł? "spożywane tłuszcze mogą prowadzić do upośledzenia tkanki mózgowej" Chodzi tu o tłuszcze trans więc zalecam może jeszcze raz przeglądnij skład zupek? bo ja w tych popularnych nie widzę tłuszczów uwodornionych. "Glutaminian sodowy trzykrotnie podnosi ryzyko otyłości, może upośledzić wzrok, powodować migreny, uczulać, a nawet powodować astmę. " rozumiem że można niemieć wiedzy na dany temat ale aby tak emanować niekompetencją? W jakich dawkach? prawdopodobnie zupka chińska daje mniej jak 5% dziennej dawki kwasu glutaminowego który dostarczasz z naturalnych źródeł.

odpowiedz

3
1
~Marc1n 2014-08-23 (14:20) 10 miesięcy 11 dni 6 godzin i 37 minut temu

"- Picie dużych ilości płynów - co najmniej 2 litry codziennie. Może to być woda, zielona herbata, dziurawiec, sok z kiszonych buraków, sok z kiszonej kapusty. - Zero soli - należy zastąpić ją innymi przyprawami. Może to być kminek, majeranek, lubczyk, tymianek czy bazylia." W krótkim czasie doprowadzisz do zaburzenia równowagi elektrolitycznej i wylądujesz w szpitalu. Tam już cię skutecznie z 'toksyn' wyczyszczą. Kto w ogóle ten tekst pisał? Organizm zdrowego człowieka nie wymaga żadnego specjalnego oczyszczania z 'toksyn' bo robią to na bieżąco nerki.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

32
3
~makaron 2014-07-01 (15:09) 1 rok 3 dni 5 godzin i 48 minut temu

Biedna kobieta, nie potrafi gryźć makaronu. :(

odpowiedz

17
2
~Szary Strażnik 2014-07-01 (15:01) 1 rok 3 dni 5 godzin i 56 minut temu

Posiłki domowe nie są wiele lepsze, bo do ich przygotowania często używane są składniki, które już na tym etapie są naszpikowane cholerstwem. Prawda jest taka, że jedynym sposobem uzyskania czegoś naturalnego jest wyprodukowanie tego samodzielnie. Z drugiej strony - czy to nie nasza wina? Ludzie wolą ładniej zapakowane, lepiej pachnące i smakujące produkty od tych naturalnych. Jest na to popyt, więc jest z tego forsa, skoro jest forsa, to ktoś zacznie produkować coś, żeby zaspokoić popyt i napchać sobie kiesę, tak działa rynek. Na koniec - glutaminian monosodowy: Nie jest klasyfikowany jako substancja szkodliwa[1][3] i jest zalegalizowany w Unii Europejskiej pod nazwą kodową E621. (źródło: Wikipedia, ale źródła to potwierdzają). Nie twierdzę, że to nie ma żadnego wpływu na organizm, ale bojkot wywołują producenci 'zdrowej' żywności, przy czym ich produkty wcale nie są lepsze, za to o wiele droższe. Pozdrawiam!

odpowiedz

6
5
~paulaaa0691 2013-10-29 (09:16) 1 rok 8 miesięcy 5 dni 11 godzin i 41 minut temu

Wniosek z tego taki, ze wszystko co jemy jest zle, niedobre i truje nasz organizm.

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

15
3
~espana 2013-10-23 (08:33) 1 rok 8 miesięcy 11 dni 12 godzin i 24 minuty temu

"Pomarańcz"??? Naprawdę?

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

9
10
~xl + xxl 2013-12-01 (20:44) 1 rok 7 miesięcy 3 dni i 13 minut temu

O! MATKO! Wiedziałam że te zupki są niezdrowe ,ale że aż tak ,jadłam je bardzo często , czasami przez 2tyg. co dzień ,dobrze że trafiłam na ten artykuł ,już nigdy w życiu nie zjem ani jednej !!!!!

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

13
2
~Opinie (767) 2014-03-06 (18:51) 1 rok 3 miesiące 28 dni 2 godziny i 6 minut temu

nie makaron jest niezdrowy tylko ten proszek (zupka), makaron w skladzie nie rozni sie niczym innym niz malma czy lubella

odpowiedz

7
3
~Kaszanka09 2014-01-05 (21:44) 1 rok 5 miesięcy 28 dni 23 godziny i 13 minut temu

Ja jem zupki chińskie raz na miesiąc i to mi wystarcza.

odpowiedz

15
8
~Szoszana 2013-12-06 (10:25) 1 rok 6 miesięcy 28 dni 10 godzin i 32 minuty temu

O właśnie! Jak komuś nie pasuje "europejski" model rodziny no to przejść na islam i gotowe. Panowie bedą mieli panie pod kontrolą w domu, a kobiety narzekające na natłok pracy odpoczną przy garnkach i dzieciach. Przepis na zycie gotowy. Ja osobiście pozostanę przy względnej niezależności i życiu singla.

odpowiedz

12
3
~ah i oh 2013-07-25 (13:25) 1 rok 11 miesięcy 9 dni 7 godzin i 32 minuty temu

a jesli mam problemy ze stawami? bolą mnie i w ogóle to chyba normalnie, że potrzebuję trochę żelatyny aby je wzmocnić? Więc będę jeść żelki. Fakt, że istnieją takie bez zmielonych kosteczek i szpiku ale jednak są bardzo drogie no i mnie jako osobę, która pracuje i tak nie stać na zdrową żywność. W miarę możliwości staram się jesc zdrowo, ale co to za zdrowie skoro brokuł był modyfikowany a ziemniak poprawiany? A na balkonie to chyba nie za wiele mogę sobie wychodować.

odpowiedz

pokaż 5 ukrytych odpowiedzi

13
4
~homikus 2013-09-10 (11:53) 1 rok 9 miesięcy 24 dni 9 godzin i 4 minuty temu

"Glutaminian sodowy trzykrotnie podnosi ryzyko otyłości, może upośledzić wzrok, powodować migreny, uczulać, a nawet powodować astmę." Jakieś źródło tych bzdur zahaczających o zabobon?

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

3
2
~miki 2013-06-25 (12:39) 2 lata 9 dni 8 godzin i 18 minut temu

ok, ale jak uzupełnić sól w organiźmie po treningu..?

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

Szukaj w serwisie

Regulamin serwisu odkrywcy.pl

Bądź z nami na bieżąco