Sok z czerwonych winogron jest jak eliksir młodości!

wp.pl | dodano: 2012-06-25 (12:05) 3 opinie wp.pl Sok z czerwonych winogron jest jak eliksir młodości! (fot. Thinkstockphotos)
  A A A
Od wieków ludzkość zmaga się z usilnymi próbami zachowania wiecznej młodości. Czas biegnie nieubłaganie, a naukowcy poszukują nowych dróg spowolnienia procesów starzenia. Okazuje się, że natura już zaopatrzyła nas w odpowiednią broń, musimy tylko nauczyć się, jak wykorzystywać ją w najlepszy z możliwych sposobów.

W badaniu, którego wyniki opublikowano na łamach czasopisma Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazano pozytywny wpływ picia stuprocentowego soku z czerwonych winogron na niektóre funkcje poznawcze u osób starszych. Średnia wieku badanych wynosiła 77 lat, a napój mieli spożywać codziennie przez 16 tygodni. Dla porównania przeprowadzono również badanie z wykorzystaniem placebo, którym była woda o smaku winogron. U osób, które piły prawdziwy sok zanotowano poprawę krążenia krwi w obszarach mózgu odpowiedzialnych za pamięć, podczas gdy w grupie zażywającej smakową wodę nic się nie zmieniło.

Oprócz dobroczynnego wpływu na mózg, zaobserwowano również korzyści dla układu krążenia płynące z regularnego picia soku winogronowego. W magazynie Nutrition Today opublikowano wyniki badań, które pokazały pozytywny wpływ soku z ciemnych winogron na naczynia krwionośne.

W badaniu wykorzystano stuprocentowy sok z owoców Concord, ale jak zaznaczają badacze, aby cieszyć się lepszym krążeniem można też jeść całe winogrona lub wykorzystywać ich sok i miąższ do przyrządzania codziennych posiłków lub napojów. Substancje obecne w płynie poprawiają funkcjonowanie śródbłonka, wyściółki naczyń krwionośnych i limfatycznych. Te ostatnie stanowią element układu odpornościowego, dlatego autorzy badania sugerują, że należy przeprowadzić odrębne eksperymenty w tym zakresie. Istnieją poważne przesłanki by twierdzić, że sok z winogron może być pomocny również przy utrzymaniu naszej odporności w odpowiedniej kondycji.

Ciemne owoce, których sok wykorzystano w opisanych badaniach zawierają organiczne związki chemiczne antocyjany. To im zawdzięczają kolor nie tylko winogrona, ale również jagody, maliny, czarne porzeczki czy jeżyny. Są to związki pochodzące z grupy polifenoli o właściwościach przeciwutleniających. Już kilka lat temu uwaga naukowców została zwrócona w ich kierunku, kiedy okazało się, że regularne picie soku z dzikich jagód może stanowić narzędzie w walce z demencją u osób starszych. Antocyjany transportowane są do mózgu, gdzie zwiększają efektywność przesyłu danych pomiędzy neuronami, dlatego mogą wpływać na usprawnianie procesów pamięciowych. Dodatkowo związki te mają również właściwości przeciwzapalne oraz, dzięki właściwościom przeciwutleniającym, spowalniają procesy starzenia się komórek naszego ciała.

We wszystkich badaniach skupiających się na wpływie poszczególnych owoców na procesy starzenia, dużą wagę przykłada się do regularności ich spożywania. Jeśli chcemy korzystać z dobrodziejstw natury powinniśmy zadbać, aby w naszej codziennej diecie nie zabrakło ciemnych owoców lub ich soku, szczególnie po pięćdziesiątce.

Agata Kukwa
Dieta sokowa. Schudnij 3 kg w 7 dni!
(red. AB)



Polub odkrywcy.pl na Facebooku

oceń
tak 13 100%
nie 0 0%

Podziel się



Opinie (3)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
1
~m 2013-06-16 (02:00) 1 rok 1 miesiąc 12 dni 20 godzin i 28 minut temu

Ja niestety nie mogę jeść winogron bo kwasy owocowe w nich zawarte powodują ból odsłoniętych szyjek zębów :(

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi