Jaką rybę kupić na święta?

WWF | dodano: 2013-12-19 (10:32) 57 opinii WWF Jaką rybę kupić na święta? (fot. Alexander Raths - Fotolia.com)
  A A A
Nadchodzą święta, w które zjadamy najwięcej ryb w roku. Zgodnie z tradycją dania rybne licznie pojawią się na polskich stołach. Organizacja ekologiczna WWF Polska przypomina, jakie ryby możemy kupować, a jakich, ze względu na nadmierne połowy i niską liczebność, należy unikać.

Każdy z nas może sprawdzić w łatwy sposób, jakie gatunki ryb możemy aktualnie kupować – tłumaczy Piotr Prędki z WWF Polska. – Wystarczy wejść na stronę ryby.wwf.pl, gdzie znajduje się poradnik rybny WWF. Zielonym światłem oznaczyliśmy gatunki ryb, które możemy kupować bez obaw – ich populacje nie są przełowione. Gatunki oznaczone światłem żółtym to te, o których wiemy niewiele lub ich hodowla szkodzi środowisku. Zalecamy ograniczenie ich spożycia. Światłem czerwonym są oznaczone gatunki, których populacje są nadmiernie eksploatowane – przez jakiś czas powinniśmy unikać ich kupowania, aby dać im szansę na odbudowę.

Kliknij i sprawdź szczegóły


W tym roku bez obaw możemy kupować karpia, dorsza bałtyckiego ze stada wschodniego, szprota i śledzia. Szczególnie cieszy ten ostatni – dotychczas śledź znajdował się na żółtym świetle w poradniku rybnym. Poprawa stanu populacji sprawiła, że w tym roku możemy jeść śledzia bez wyrzutów sumienia. Unikać powinniśmy najbardziej popularnych gatunków, których poławia się najwięcej m. in. dorady, halibuta, soli i węgorza. Stan ich populacji jest bardzo niski i mogą zniknąć z mórz i naszych stołów. Unikajmy także zakupu pstrąga tęczowego, tuńczyków i flądry które są z żółtym światłem.

Każdy z nas konsumuje średnio 11,5 kg ryb rocznie, co oznacza, że łącznie polscy konsumenci zjadają rocznie prawie pół miliona ton ryb – dodaje Prędki – pamiętajmy, że od naszych codziennych decyzji zależy, jakie gatunki znajdą się na liście tych najczęściej kupowanych. To z kolei decydować będzie o tym, jakie ryby będą łowić rybacy. Kupujmy gatunki, które poławiane są w sposób odpowiedzialny, a tym, które aktualnie są przełowione dajmy szansę na odbudowę, aby w przyszłości móc cieszyć się ich smakiem. To od naszych codziennych decyzji konsumenckich zależy stan światowych populacji ryb.

Na stronie ryby.wwf.pl znajdują się także informacje o certyfikacje zrównoważonego rybołówstwa MSC. Ryby i produkty rybne oznaczone tym niebieskim znakiem zostały pozyskane w sposób, który nie szkodzi środowisku i nie zagraża przetrwaniu populacji ryb. Wszystkie gatunki ryb, oznaczone znakiem MSC możemy kupować bez obaw, nawet jeśli są na innym świetle niż zielone.

Polub odkrywcy.pl na Facebooku

Wydanie internetowe: WWF

oceń
tak 10 43.48%
nie 13 56.52%

Podziel się



Opinie (57)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
1
~miki 2013-12-24 (08:21) 3 lata 3 miesiące 5 dni 4 godziny i 54 minuty temu

Od kilkuset lat w Polosce tradycją jest podać karpia na wigiljny stół!

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

2
0
~joasia 2013-12-24 (07:33) 3 lata 3 miesiące 5 dni 5 godzin i 42 minuty temu

karp jest ryba z mułu i trzeba sie napracowac by ja smacznie zrobic , u mnie pstrag bo osci latwo odchodza i jesiotr , sandacz , dzieci zawsze marudza nie jem bo osci i choc kupimy filet zawsze jakas osc zostaje. Moje psy wcinaja na surowo glowy pstraga a i szkielet moga spokojnie zjesc bo jest miekki i elastyczny. Jesli jednak chcecie karpia dam przepis babuni dzien wczesniej szykujemy starty czosnek pieprz sol majeranek i sok z cytryny wkladamy w to dzwonka karpia , w naczyniu zaroodpornym ukladamy plastry cebuli na to karp i zalewamy smietana z posiekanymi grzybami zapiekamy ok 40 minut podajemy z ziermniaczkiem ugotowanym posypanym koprem

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

1
1
~Megi 2013-12-23 (16:25) 3 lata 3 miesiące 5 dni 20 godzin i 50 minut temu

Tylko sum, pyyychhaaaa

odpowiedz

1
0
~GRZEGORZ 2013-12-22 (10:31) 3 lata 3 miesiące 7 dni 2 godziny i 44 minuty temu

ZĘBACZ ARKTYCZNY, NAJLEPSZA RYBA JAKA W ŻYCIU JADŁEM, NA WIGILIE W LEKKIEJ PANIERCE Z JAJKA I BUŁKI TARTEJ I SMAŻENIE NA PATELNI, KUPUJE JA OD 2002 ROKU, TYLKO NA WIGILIE, MIĘSO JEST TAK DELIKATNE, ZE AZ SAMO ODCHODZI OD WIELKICH OSCI, NAPRAWDĘ POLECAM, CHOCIAŻBY TYLKO NA SPRÓBOWANIE.

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

1
0
~tytyryty 2013-12-23 (12:25) 3 lata 3 miesiące 6 dni i 50 minut temu

ala a możesz podać jakieś namiary na te bakterie??

odpowiedz

7
3
~STOP JAJECZNICY 2013-12-23 (16:40) 3 lata 3 miesiące 5 dni 20 godzin i 35 minut temu

STOP JAJECZNICY!!! Każde jajko ma swoich rodziców, którzy je kochają!!! Nie róbcie im krzywdy!!! STOP JAJECZNICY!!!

odpowiedz

2
1
~ja 2013-12-23 (16:42) 3 lata 3 miesiące 5 dni 20 godzin i 33 minuty temu

Ta firma i jej zalecenia przestały się liczyć, gdy zablokowali import miesa i futer z fok z Kanady i Alaski. Że niby chodzi o ekologię. Okazało się, że w ten sposób wzmocnili rynek obrotu foczyną i futrami krajów EU, zwłaszcza Danii (co roku milion fok bitych na Grenlandii). No i Rosja nie dała się wykopwać z rynku - kolejny milion fok z części europejskiej, i półtora miliona z Syberii.

odpowiedz

1
0
~Insygnia Zadzy tylko dla doroslych 2013-12-23 (17:26) 3 lata 3 miesiące 5 dni 19 godzin i 49 minut temu

Rybacy i tak będą łowić różne gatunki, bez względu na to, czy będziemy walczyć o zmniejszanie sprzedaży zagrożonych gatunków, czy nie. Takie akcje mogą przynieść efekt odwrotny od zamierzonego - mniejszy ppyt, spada cena, rybacy łowią więcej, żeby więcej zarobić, niższa cena ryby, klient kupuje i nie patrzy, czy gatunek na wymarciu czy nie.

odpowiedz

11
2
~wowa 2013-12-23 (18:31) 3 lata 3 miesiące 5 dni 18 godzin i 44 minuty temu

Ten artykuł to szczyt debilizmu i ignorancji .Ryby wstepuja w ławicach nie w stadach w stadach to wystepuja tylko barany z w.p.Jesli gatunki sa zagrozone to należało by zakazac całkowicie ich połowu i nie powinny trafiac do sprzedazy logiczne prawda jak juz rybki złowili zaszlachtowali i przesypali lodem to co daje ze ich nie zjemy ????

odpowiedz

0
1
~zdaj maturę glupku 2013-12-24 (00:01) 3 lata 3 miesiące 5 dni 13 godzin i 14 minut temu

Najbardziej zagrożone sa ryby hodowlane: "telapia i łosoś hodowlany..." Najlepsza nazwa na grafiku to "łosoś pacyficzny"... Każdy z nas konsumuje średnio 11,5 kg ryb rocznie? Ja jem tyle w ciągu jednego (każdego) tygodnia! Te najlepsze ryby je się tylko na surowo - sashimi!

odpowiedz

4
0
~andzia21 2013-12-23 (22:32) 3 lata 3 miesiące 5 dni 14 godzin i 43 minuty temu

A może najpierw wwf się pochwali, skąd czerpie środki na swoją działalność i za czyje pieniądze powstały te rekomendacje ? Bo ja je mam poniżej pleców.

odpowiedz

3
0
~adam 2013-12-23 (21:37) 3 lata 3 miesiące 5 dni 15 godzin i 38 minut temu

A czy to, że nie kupię dorady lub miruny to coś zmieni??? Przecież w polskich morzach nie występuje większość tych ryb które są "przełowione", a jak są w sklepie to idąc tokiem myślenia ekologów lepiej to wywalić niż zjeść.

odpowiedz

5
0
~RAK 2013-12-23 (21:27) 3 lata 3 miesiące 5 dni 15 godzin i 48 minut temu

głupota goni głupote

odpowiedz

2
0
~qq 2013-12-23 (19:55) 3 lata 3 miesiące 5 dni 17 godzin i 20 minut temu

najlepiej wodna, aczkolwiek jesli bedzie problem taka dostac proponuje szukac wsrod ryb ladowych hehehehe hahahaha

odpowiedz

0
0
~Tradycja 2013-12-23 (17:17) 3 lata 3 miesiące 5 dni 19 godzin i 58 minut temu

Co za głupie pytanie. Kto nie wie jaką zapewne kupuje koszerną.

odpowiedz

2
0
~pawel 2013-12-23 (17:10) 3 lata 3 miesiące 5 dni 20 godzin i 5 minut temu

najlepiej złotą rybkę...co się rypie jak złoto.

odpowiedz

9
0
~ooko 2013-12-23 (12:28) 3 lata 3 miesiące 6 dni i 47 minut temu

TYLKO POLSKA RYBE - NAZYWA SIE PAPRYKARZ [szczecinski ] !!!! nieraz wystepuje [wspolzyje ] z chinskim ryzem !!!

odpowiedz

2
3
~KLIENT 2013-12-22 (10:31) 3 lata 3 miesiące 7 dni 2 godziny i 44 minuty temu

Najlepsza z ryb to rypanie .

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

4
1
~ekopijeb 2013-12-23 (11:30) 3 lata 3 miesiące 6 dni 1 godzinę i 45 minut temu

ja kupuję tylko dorsza ze stada wschodniego. Starannie wybieram.

odpowiedz

5
0
~BIG MEN 2013-12-23 (11:08) 3 lata 3 miesiące 6 dni 2 godziny i 7 minut temu

Pseudoekolodzy to prymitywy.Kupując rybę sprawdźcie przedewszystkim czy sprzedawca ma certyfikat mówiący o jej pochodzeniu a jeśli pochodzi z hodowli musi być badana przez ichtiologa.Kupując ryby bez certyfikatu ryzykujecie że pochodzi z takich miejsc jak np Wisła a w jej mięsie znajduje się cała tablica Mendelejewa(na czele z rtęcią,ołowiem czy siarką)Jestem wędkarzem więc wiem co pisze,bo w przeciwieństwie do tych,,ekologów'' my interesujemy się czystością naszych wód.Świeża ryba nie może mieć zmętniałego oka,skrzela wewnątrz mają być różowe a jak ją powąchacie(najlepiej jej pysk bo to że ryba psuje się od głowy to fakt)nie może zalatywać smrodem-ryba ma mieć zapach ryby.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź