Wyniki wyszukiwania dla frazy:

smak

Czy wiesz, co si dzieje na twojej patelni?

WP.PL | dodano: 2014-01-23 (15:35)

Ka盥a, nawet najzwyklejsza, domowa kuchnia to prawdziwe laboratorium, w kt鏎ym zachodz bardzo skomplikowane procesy chemiczne i fizyczne. Do鈍iadczeni kucharze ...

dowiedz si wi璚ej

Zapachy, kt鏎e potrafimy wyczu

PAP | dodano: 2013-09-19 (09:06)

Od pewnego czasu oficjalnie rozr騜niamy pi耩 rodzaj闚 smak闚, jakie odczuwaj ludzie - s這dki, s這ny, kwa郾y, gorzki i umami. Teraz naukowcy ustalili r闚nie ...

dowiedz si wi璚ej

Czy to sz鏀ty zmys cz這wieka?

WP.PL | dodano: 2013-09-06 (16:13)

Przyjmuje si, 瞠 posiadamy pi耩 podstawowych zmys堯w: smak, w璚h, s逝ch, wzrok i dotyk. Najnowsze badania wskazuj jednak na to, 瞠 鈍iat mo瞠my odbiera ...

dowiedz si wi璚ej

Dlaczego jab趾a kiedy by造 smaczniejsze?

WP.PL | dodano: 2013-08-20 (08:59)

D逝goterminowe zmiany w klimacie wp造n窸y na sezonowy wzrost i aktywno嗆 ro郵in, od kt鏎ych zale篡 spos鏏, w jaki spos鏏 kszta速uj si jab趾a

dowiedz si wi璚ej

Rytua造 poprawiaj smak jedzenia

PAP | dodano: 2013-07-24 (12:57)

Naukowcy z Uniwersytetu Minnesoty (USA) doszli do wniosku, 瞠 drobne, rutynowe dzia豉nia, jakie wielu ludzi podejmuje przed przyst徙ieniem do spo篡wania posi趾u ...

dowiedz si wi璚ej

Co tw鎩 ulubiony smak lod闚 m闚i o tobie?

WP.PL | dodano: 2013-07-19 (14:48)

Dr Alan Hirsch, neurolog i za這篡ciel o鈔odka Smell & Taste Treatment and Research Foundation, postanowi sprawdzi, czy ulubione smaki lod闚 s powi您ane w ...

dowiedz si wi璚ej

G鏎ska truskawka z Oregonu

PAP | dodano: 2013-07-16 (09:28)

Nowo odkryty gatunek truskawki ro郾ie tylko w g鏎ach stanu Oregon w USA. Z wygl康u przypomina raczej poziomk. Owoce s ma貫, o bia豉wym mi捫szu wewn徠rz, a ich ...

dowiedz si wi璚ej

Sztu熯e zmieniaj smak potraw

PAP | dodano: 2013-06-28 (11:37)

Rozmiar, waga, kolor i kszta速 造磬i, kt鏎ej u篡wamy do jedzenia, mog wp造wa na odczuwany smak. Jak twierdz kieruj帷y badaniami prof. Charles Spence i dr ...

dowiedz si wi璚ej

Tego nie wiesz o soli

dodano: 2013-12-04 (15:18)
Tego nie wiesz o soli

S鏊 jest jedyn ska陰, kt鏎 regularnie jada wi瘯szo嗆 ludzi na 鈍iecie. Przy jej pomocy da si pope軟i samob鎩stwo. Potrafi zakonserwowa mi瘰o. Poprawia smak potraw. Niestety powoduje te rozw鎩 nadci郾ienia. Kiedy by豉 nazywana "bia造m z這tem", dzi cz窷ciej m闚i si o niej jako o "bia貫j 鄉ierci". Czym r騜ni si s鏊 kuchenna od soli drogowej? Czym jest s鏊 warzona i po co do chlorku sodu dodaje si jod?

dowiedz si wi璚ej

Toksyczne pasty do z瑿闚

dodano: 2013-07-04 (10:14)
Toksyczne pasty do z瑿闚

Pasta do z瑿闚 wydaje si substancj znan tak powszechnie, jak woda z kranu. Codziennie myjemy z瑿y raz, dwa lub wi璚ej razy, nie zastanawiaj帷 si, co koncerny farmaceutyczne wykorzystuj do produkcji swoich wyrob闚. A jednak ka盥y chyba zauwa篡, 瞠 po rytualnym "szczotkowaniu" zmienia si smak jedzenia. Dlaczego tak si dzieje i co naprawd zawieraj preparaty chroni帷e nasze z瑿y?

dowiedz si wi璚ej

Sk康 si bierze smak potraw?

dodano: 2012-07-12 (14:17)
Sk康 si bierze smak potraw?

Powszechnie uwa瘸 si, 瞠 smaki odczuwamy tylko znajduj帷ymi si na j瞛yku kubkami smakowymi. Jednak w rzeczywisto軼i za wi瘯szo嗆 dozna smakowych odpowiedzialne s: w璚h, wzrok oraz s逝ch

dowiedz si wi璚ej
1 2 3 4 z 4