Jak wybrać czynele?

0
521

Instrumenty muzyczne, w których źródłem dźwięku jest drganie, to grupa instrumentów perkusyjnych. Dzieli się je na idiofony i membranofony, w których źródłem dźwięku jest wibrująca membrana. Czynele, czyli talerze orkiestrowe, to instrumenty perkusyjne należący do idiofonów o nieokreślonej wysokości dźwięku. Gra się na nich uderzając pałeczką lub o siebie. Powinny się znaleźć w każdym zestawie perkusyjnym. Ich dźwięk wzbogaci brzmienie i uczyni przyjemniejszym odbiór muzyki.

Kompletowanie perkusji

Skład instrumentów powinien być dopasowany do granej muzyki. Przy nieukształtowanych do końca preferencjach brzmieniowych, przydatny będzie cały zestaw czyneli o różnych brzmieniach. Talerze wykonane są z konkretnych stopów metali, mają różną grubość, wielkość i kształt. Dzięki nim można osiągnąć unikalne brzmienie, które będzie kojarzone z perkusistą. Poza talerzami w skład zestawu perkusyjnego wchodzą werble, akcesoria perkusyjne i perkusjonalia. Dla osób rozpoczynających przygodę z perkusją są dostępne zestawy akustyczne, które posiadają czynele. Są one dedykowane młodszym muzykom, którzy poszukują swojego brzmienia. Oferta jest bogata, a zestawy zróżnicowane i powinny zadowolić fanów różnych gatunków muzyki. Wybór zestawu pozwoli zaoszczędzić czas i zapewni zgodność instrumentów z obecną standaryzacją. Ponadto zestawy akustyczne przeznaczone dla początkujących są oferowane w atrakcyjnych cenach.

Rodzaje talerzy perkusyjnych

Charakterystyczne cechy czyneli warunkują ich podział. Talerze są wykonane z cienkiej blachy, ze stopów srebra, mosiądzu oraz brązu. Są dostępne w różnych średnicach i grubościach. Poszczególne elementy talerza charakteryzują różne parametry. Jest to rozmiar główki, odpowiadający za wysokość brzmienia. Na brzmienie talerza ma wpływ też jego grubość. Wzbudzenie dźwięku następuje szybciej w talerzu grubszym. Różnica między szczytem główki a krawędzią, czyli profilem, warunkuje wysokość dźwięku, a rozmiar warunkuje głośność i wydźwięk, czyli wybrzmienie.

Czynele dzieli się ze względu na materiał, z którego zostały wykonane. Talerze najsłabsze robi się z mosiądzu, z brązu talerze średniej jakości, a talerze zawodowe ze szlachetnego brązu. Drugi podział obejmuje sposoby wykonania instrumentów. Może to być produkcja ręczna lub maszynowa. Talerze wykonane ręcznie posiadają niepowtarzalne brzmienie. Jednak większość produkuje się maszynowo, co gwarantuje pewność brzmienia, czyli identyczność w brzmieniu całej serii. Obie metody posiadają swoich zwolenników.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here