Olej kokosowy

Jednym z tłuszczów na które warto postawić w codziennej diecie jest olej kokosowy. Ten olej, którego źródłem jest doskonale wszystkim znany egzotyczny owoc kokosa ma wiele zastosowań. Jak używać go w kuchni oraz w pielęgnacji skóry i włosów? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Zastosowanie w kuchni

Olej kokosowy składa się między innymi ze średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Te rodzaje tłuszczów odpowiadają za transport niektórych witamin i enzymów w organizmie. Ponadto zawiera kwas laurynowy i kaprylowy, które wykazują działanie antywirusowe, antybakteryjne oraz antygrzybiczne. Znajdziemy w nim też między innymi witaminę E, będącą silnym antyoksydantem. Zastosowanie tego oleju w kuchni jest bardzo szerokie. Pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki czy smoothie. Nada się też do smażenia i bardzo często wykorzystywany jest w daniach kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej. Już odrobina oleju kokosowego nada naszym potrawom charakterystycznego, egzotycznego posmaku. Można go użyć na przykład do przygotowania azjatyckiego smażonego ryżu z warzywami. Będzie smakował wybornie!

Naturalny kosmetyk

Tłuszcz uzyskany z miąższu orzechów palmy kokosowej to też doskonały naturalny kosmetyk! Można go używać zarówno do pielęgnacji skóry jak i włosów. Wykazuje działanie nawilżające, odżywcze i ochronne na skórę oraz włosy. Idealnie sprawdzi się jako naturalny olejek, który z powodzeniem wetrzemy w suche i rozdwojone końcówki włosów. Sprawdzi się też do tak popularnego ostatnio olejowania włosów! Bardzo dobrze zadba ponadto o delikatną skórę naszych dłoni, idealnie wygładzając też skórki oraz wpływając pozytywnie na stan paznokci. Możemy go również z powodzeniem wymieszać z innym kosmetykiem przeznaczonym do pielęgnacji i nawilżenia ciała. W ofercie sklepu internetowego Anny Lewandowskiej https://foodsbyann.com znajdziesz stuprocentowy, nierafinowany i tłoczony na zimno olej kokosowy.

Zmiany stanu skupienia

Należy pamiętać, że olej kokosowy bardzo szybko zmienia swój stan skupienia, w zależności od temperatury otoczenia. W temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza olej przybiera postać stałą, z kolei powyżej tej temperatury zmienia postać na płynną. Olej kokosowy, który stwardnieje należy włożyć na parę minut do kąpieli wodnej. Podkreślić jednak należy, że wielokrotne zmiany stanu skupienia oleju nie wpływają na jakość ani na wartość odżywczą tego tłuszczu roślinnego. Jak widać olej z kokosa jest naprawdę uniwersalny i warto się w niego zaopatrzyć, z korzyścią dla stanu naszej skóry i włosów oraz ciekawych doznań kulinarnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here