Mąka bezglutenowa to produkt, który z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. W ostatnich czasach bardzo dużo mówi się o szkodliwości glutenu. Coraz więcej osób odnotowuje, że ma problemy z tym składnikiem pokarmowym, skarżąc się na różnego rodzaju alergie. Nie ma się więc czemu dziwić, że powszechność tej mąki, jak również innych produktów bezglutenowych jest tak duża. Co należy wiedzieć o takiej mące bezglutenowej? Jakie są jej rodzaje i jakie ma wartości odżywcze?
Wartości odżywcze
Wiele osób twierdzi, że mąka bezglutenowa to tylko i wyłącznie tani chwyt reklamowy, który ma za zadanie zwiększyć czyjeś finanse. Otóż okazuje się, że jest to błędne myślenie, które ma za zadanie poprawić nasz stan zdrowia. Tego rodzaju produkty mają cenne wartości odżywcze, które są korzystne dla ciała człowieka. Mowa tutaj chociażby o witaminach, jakie można znaleźć w mące bezglutenowej, czy też o białku, które jest nam tak bardzo potrzebne. Warto na chwilę zatrzymać się przy tym ostatnim. Jeżeli chodzi o białko, to jest ono w szczególności polecane osobom, które intensywnie ćwiczą. Dzięki takim bezglutenowym produktom można zadbać o odpowiednie uzupełnienie białka, które jest potrzebne do budowania i prawidłowego funkcjonowania mięśni. Wśród innych, cennych składników tego rodzaju mąki można wymienić błonnik oraz antyoksydanty o niskim indeksie glikemicznym.
Rodzaje mąki bezglutenowej
Jeżeli spojrzymy na produkty, jakie dostępne są na rynku, to można przekonać się, że mamy do czynienia z wieloma rodzajami mąk, które nie zawierają w sobie glutenu. Wśród nich można wyróżnić mąkę sklejającą, mąkę z tapioki, czy też mąkę kukurydzianą. Dlaczego taka nazwa? Ponieważ pod wpływem obróbki termicznej zaczynają one tworzyć kleistą substancje. Przy czym, jeżeli chodzi o przygotowanie z nich ciast, to może być problem z tym, że często pojawiać się może zakalec. Mąka bezglutenowa uniwersalna polecana jest do większości dań. Jej znakiem rozpoznawczym jest to, że jej smak jest mało wyrazisty. Podobnie jak zapach. Tutaj można wymienić mąkę jaglaną, gryczaną, czy też owsianą. Mąki z ziaren i orzechów są dobre, ale zaleca się ich używanie w towarzystwie mąki uniwersalnej. W tej grupie mąk znaleźć można te, które bazują na orzechach kokosowych, z orzechów laskowych, czy nawet z migdałów. Są one bardzo dobre, a ich wartości odżywcze są bardzo wysokie. Jak więc widać warto pomyśleć o tym, aby włączyć takie produkty do swojego codziennego żywienia.