Poradnik domowy – sposoby na pasteryzowanie przetworów

0
210

Sezon na przetwory właśnie się rozpoczął. Jeśli zastanawiasz się, jak sprawić, aby Twoje przetwory mogły przetrwać kilka miesięcy bez szwanku, przeczytaj nasz poradnik domowy i sprawdź jakie metody możesz zastosować.

Przygotowanie słoików

Pamiętaj, że słoiki, które przygotowujesz do przetworów, muszą być całe. Nie mogą mieć żadnych uszczerbień. Przed napełnieniem należy je dokładnie umyć, a potem wyparzyć i osuszyć. Tak samo z zakrętkami – nie mogą mieć nalotu ani nie mogą być zardzewiałe, aby smak metalu nie przenikł do Twoich przetworów. Możesz kupić nowe nakrętki.

Do wyboru masz różne rodzaje szklanych pojemników takie jak słoiki z zakrętkami typu twist-off, słoiki z gumkami typu weck czy szklane butelki.

Czas pasteryzacji

W zależności od kwasowości przetworu i wielkości słoika, czas pasteryzacji jest inny dla różnych produktów. Produkty kwaśne typu dżemy niskocukrowe, kompoty, kiszonki i marynaty o stężeniu octu do 2% pasteryzuje się od 20-25 minut (dla słoików małych) oraz do 30-40 minut (w przypadku dużych słoików). Przeciery i ketchupy pasteryzuje się 15 minut.

Konfitury i syropy owocowe (przetwory o dużej zawartości cukru) nie wymagają pasteryzacji. Butelki z gorącymi przetworami należy odpowietrzyć – odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Natomiast warzywa o niskiej kwasowości takie jak groszek, buraki czy grzyby, pasteryzuje się przynajmniej dwa razy po 30 minut, z zachowaniem przerwy 24 godzin. 

Czas pasteryzacji zależy przede wszystkim od kwasowości przetworu i wielkości słoików. :

Rodzaje pasteryzacji

Możemy wyróżnić dwa rodzaje pasteryzacji – na sucho i mokro.

  1. Pasteryzacja “na sucho” – jest to pasteryzacja w piekarniku. Na blaszce wyłożonej ściereczką lub gazetą ustawia się słoiki z przetworami. Ta metoda jest dobra, jeśli używasz słoików typu twist.
  2. Pasteryzacja “na mokro” – przetwory są pasteryzowane w dużym garnku z pokrywką. Butelki lub słoiki stawiamy na bawełnianej ściereczce, którą wyłożone jest dno garnka. Garnek powinien być wypełniony wodą do ¾ wysokości słoików. Czas pasteryzacji jest to moment od zagotowania się wody. 

Owoce pasteryzuje się krócej niż warzywa. Duże kawałki owoców pasteryzują się dłużej niż soki czy przeciery. Pamiętaj o tym, wyznaczając czas pasteryzacji.

Chcesz poznać więcej inspiracji domowych? Zamów prenumeratę magazynu Poradnik Domowy! Czemu prenumerata “Poradnika Domowego” to wiele korzyści dla Ciebie? Jeśli zamówisz prenumeratę “Poradnika Domowego” otrzymujesz gwarancję stałej ceny. Cena jest niższa niż w kiosku, a masz gwarancję otrzymania wszystkich wydań magazynu, w którym znajdują się konkursy i promocje specjalnie dla prenumeratorów.

Magazyn jest jednym z najpopularniejszych tytułów z segmentu miesięczników poradnikowych dla kobiet. “Poradnik domowy” tworzony jest z myślą nowoczesnej kobiecie, która dba o rodzinę. Kobieta czytająca “Poradnik domowy” inwestuje we własny wygląd i rozwój. Magazyn zdobył lojalność czytelniczek w całej Polsce. Publikuje sprawdzone porady i informacje, ale unika plotek i sensacji.

Z magazynu możesz dowiedzieć się także o aktualnych trendach – prezentowane są stroje na każdą okazję. Dzięki Poradnikowi dowiesz się, jak wyglądać modnie i nie wydać na to fortuny, a także jak dobrać garderobę, aby podkreślić atuty sylwetki. 

Sprawdź więcej pomysłów kuchennych w Poradniku i zamów go już dziś na prenumerata.ruch.com.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here