zielona fasola

Fasola to bardzo wartościowa roślina, która często gości na naszych stołach. Choć obecnie fasolę można kupić w praktycznie każdym sklepie spożywczym (poza sezonem jest ona dostępna w formie mrożonej), jeżeli chcemy mieć stuprocentową pewność, że na nasz stół trafia warzywo najwyższej jakości – pomyślmy o samodzielnej uprawie fasoli.

Kilka słów o fasoli

Fasola jest popularną jednoroczną (ewentualnie wieloletnią) rośliną, która zalicza się do rodziny bobowatych. Jest ona blisko spokrewniona z groszkiem, soczewicą, kozieradką, koniczyną, soją czy ciecierzycą. Choć fasola wywodzi się z Ameryki, obecnie uprawia się ją na całym świecie (jest ona jedną z popularniejszych roślin uprawnych). Fasola jest źródłem pełnowartościowego, roślinnego białka, dlatego często sięgają po nią osoby stosujące dietę wegańską. Roślina ta zajmuje ważne miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni. Warto zdawać sobie sprawę, że fasola jest rośliną pnącą, której kłącza osiągają do 6 metrów długości. Motylkowe kwiaty fasoli zebrane są w luźne grona. W zależności od odmiany kwiaty fasoli mogą przybierać barwę fioletową, białą, liliową lub czerwoną. Roślina posiada długi, palowy i mocno rozgałęziony korzeń, dlatego nie powinno się jej przesadzać. Fasolę można uprawiać w ogrodach i na balkonach.

Czym charakteryzuje się uprawa fasoli w polskim ogrodzie?

Jeżeli poważnie myślimy o uprawie fasoli w swoim ogrodzie, postarajmy się zarezerwować dla tej rośliny stanowisko ciepłe, dobrze nasłonecznione, chronione przed silnymi wiatrami. Fasola najlepiej rośnie w temperaturze od 20 do 25 stopni Celsjusza, dlatego wielu ogrodników decyduje się uprawiać ją pod osłonami.

Choć fasola jest w stanie rosnąć w średnio żyznej glebie, jeśli mamy takie możliwości – zapewnijmy jej podłoże zasobne w składniki odżywcze, przepuszczalne, lekko wilgotne, o pH lekko kwaśnym do zasadowego. Doświadczeni ogrodnicy przypominają, że fasoli nie powinno się sadzić w towarzystwie i na stanowiskach, w których w poprzednich latach rosły inne rośliny wchodzące w skład rodziny bobowatych. Dobrym przedplonem będzie dla niej rzodkiewka, sałata lub ziemniak.

Fasola jest bardzo wrażliwa na niskie temperatury, dlatego sadzi się ją pod osłonami lub bezpośrednio do gruntu, ale w drugiej połowie maja (wówczas ryzyko przymrozków nie stanowi już realnego zagrożenia).

Jako, że fasola jest rośliną pnącą, należy ją posadzić przy podporach. Ważne jest, żeby zachować większą odległość pomiędzy poszczególnymi sadzonkami.

Zabiegi pielęgnacyjne, których potrzebuje fasola

Do ważnych zabiegów pielęgnacyjnych w przypadku fasoli zaliczamy podlewanie i nawożenie. Ogrodnicy radzą, żeby sadzić fasolę w 3 roku po oborniku. Warto pamiętać także o odchwaszczaniu i spulchnianiu gleby.

Fasolę należy chronić przed takimi chorobami jak szara pleśń, zgnilizna twardzikowa czy antraknoza fasoli.

Jak wybrać pełnowartościowe nasiona tej rośliny?

Fasola, zwłaszcza ta, którą spożywamy jako warzywo powinna być uprawiana z najwyższej jakości nasion. Popularność fasoli w Polsce sprawia, że jej nasiona możemy kupić w większości sklepów ogrodniczych. Nigdy nie kupujmy nasion fasoli na wagę (często są one niepełnowartościowe i przeterminowane). Zdecydowanie bezpieczniej jest postawić na nasiona z oferty renomowanych producentów nasion i akcesoriów ogrodowych. Doświadczeni ogrodnicy odradzają kupowanie nasion fasoli na zapas (po pewnym czasie mogą one stracić zdolność kiełkowania). Jeżeli jednak mamy w domu większą ich ilość – przechowujmy je w suchym i chłodnym miejscu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here