Na spotkania towarzyskie, organizowane w lokalu lub w domowym zaciszu, z reguły sklep z piwem wyposaża nas w większą ilość alkoholu. Niejednokrotnie zdarza się jednak, że po takiej imprezie część piwa pozostaje niewypita. Odkładamy je do szafy i zapominamy o nim. Potem nagle po kilku miesiącach odkrywamy, że minął termin przydatności do spożycia. Czy taki trunek nadal można wypić? Na to pytanie odpowiadamy w naszym artykule.
Czym właściwie jest termin przydatności?
Angielski termin “best before” w Polsce tłumaczymy jako “termin przydatności”, chociaż tak naprawdę powinniśmy jako “najlepiej spożyć przed”. To data, która tak naprawdę nie jest przeznaczona dla klientów, ale dla właścicieli sklepów. Nie powinni bowiem sprzedawać danego towaru po upływie wskazanego terminu. Dość kontrowersyjną zasadą jest również to, że nie można przeterminowanych produktów nawet oddać bezdomnym i potrzebującym. Nadto tego typu produkty nie mogą zostać po prostu wyrzucone do śmieci. Wówczas właściciel sklepu może zostać obciążony karą pieniężną. Wskazanym sposobem postępowania jest ich odpowiednia utylizacja. Oczywiście sklep z piwem lub innymi artykułami nie sprzeda nam przeterminowanego produktu, ale co zrobić, gdy przeleży on w naszej szafie lub lodówce?
Czy można pić przeterminowane piwo?
Z reguły tak zwany termin przydatności nie jest absolutną granicą świeżości produktu. Może się okazać, że śmietanę otwartą trzy dni później nadal będzie można dodać do sosu, a wędzony łosoś otwarty dwa miesiące później nie utraci żadnych walorów smakowych. Tak naprawdę wszystko zależy od konkretnego produktu. A jak jest z piwem? Odwiedzając sklep z piwem na pewno każdy specjalista w dziedzinie chmielowych trunków powie nam, że piwo można spokojnie spożywać po upływie terminu przydatności do spożycia. Czasem zmieni ono smak, czasem nie wytworzy charakterystycznej pianki, ale na pewno się nie otrujemy. Dużą rolę odgrywa również sposób przechowywania piwa. Na pewno zimna piwniczka lub lodówka lepiej wpłyną na konserwację alkoholu.
Jak zmienia się smak piwa po terminie?
Różne gatunki piwa różnie reagują na upływ terminu przydatności do spożycia. Do długiego przechowywania najlepiej przystosowane są portery oraz piwa klasztorne. To gatunki ciemnego i ciężkiego piwa o dużej zawartości alkoholu. W ogóle ciemne piwa z czasem mogą zyskać dodatkowe aromaty porto oraz suszonej śliwki. Jasne gatunki piwa, w tym pilsy, APY i IPY jakoś drastycznie nie zmieniają się w smaku. Można w nich jednak zaobserwować lekkie zmętnienie, charakterystyczne raczej dla piw pszenicznych.
Jak ustalane są terminy przydatności?
Oczywiście żaden sklep z piwem nie ma wpływu na długość terminu przydatności do spożycia. O tym decyduje producent. Czym się kieruje? Tego do końca nie wiadomo. Na rynku można znaleźć piwa z terminem 3-miesięcznym, 6-miesięcznym, rocznym, a nawet trzyletnim.