Cukier jest jednym z popularnych, choć nie najzdrowszych produktów, które znaleźć można jak dodatek w niemal każdej przetworzonej żywności. Obecne trendy w odżywianiu coraz częściej zachęcają jednak ludzi do sięgania po zdrowe alternatywy. Zobaczmy zatem, czym możemy zastąpić biały cukier?
Dlaczego cukier nie jest najzdrowszym produktem
Zanim zaczniemy mówić o zastępstwach dla białego cukru, zastanówmy się, dlaczego w ogóle należy się nimi interesować. Cukier pozyskiwany z buraków cukrowych często uważany jest za niezdrowy ze względu na swój szybki rozkład do glukozy. W efekcie może znacząco podnosić jej poziom we krwi i zmuszać ciało do nagłego wyrzutu insuliny, by unormowała jej stężenie.
Niestety, wiele osób odczuwa negatywne skutki takich zmian w organizmie. Po spożyciu cukru może pojawić się chwilowe podniesienie poziomu nastroju oraz zwiększenie aktywności. Jednak równie szybko spadają, co przekłada się na wzmożone zmęczenie i ospałość, a także chęć powrotu do przyjemniejszego stanu poprzez zjedzenie lub wypicie czegoś słodkiego.
Długotrwałe powtarzanie tych procesów może przyczynić się do powstawania nadwagi i otyłości, a także rozwoju cukrzycy. Ma także niekorzystny wpływ na samopoczucie i psychikę człowieka, przez co w wielu przypadkach prowadzi nawet do uzależnienia od słodyczy. Cukier ma także niekorzystny wpływ na zęby i przyczynia się do powstania próchnicy.
Zastępstwo dla cukru
Ze względu na opisane wyżej niekorzystne działanie, wskazane jest znalezienie odpowiedniej alternatywy dla cukru pochodzącego z buraków. Często proponuje się na nią produkty sztuczne, takie jak słodziki oparte o acesulfam K i aspartam. Jednak znacznie lepszym i zdrowszym rozwiązaniem jest skorzystanie z naturalnych produktów, takich jak ksylitol, który można znaleźć pod adresem https://marketbio.pl/ksylitol-c-krystaliczny-1-kg-torebka-santini.html.
Ksylitol to inaczej cukier brzozowy, który ma w pełni naturalne pochodzenie. Jest pozyskiwany z brzozy i nie zawiera żadnych dodatków, dzięki czemu może być z powodzeniem stosowany przez wegetarian, wegan, alergików oraz osoby, które po prostu dbają o swoje zdrowie i preferują produkty „bio”.
Właściwości ksylitolu
Ksylitol jest coraz bardziej docenianą alternatywą dla cukru ze względu na swój niski indeks glikemiczny oraz małą kaloryczność. Oznacza to, że w organizmie człowieka przetwarzany jest praktycznie bez udziału insuliny, dzięki czemu osoby z cukrzycą i insulinoopornością mogą go bezpiecznie wykorzystywać. Niska kaloryczność przekłada się z kolei na to, iż nie przyczynia się do powstawania nadwagi.
Warto także pamiętać, że ksylitol nie ulega fermentacji. Dzięki temu nie powoduje próchnicy. Jednocześnie ma pozytywny wpływ na wchłanianie wapnia z pożywienia, dzięki czemu może przyczynić się do lepszej mineralizacji kości i wspomagać walkę z osteoporozą.
Za sprawą swoich właściwości może być stosowany zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe, w tym starsze.