Owoce kiwi, pomarańcze, arbuzy, jabłka, gruszki czy czereśnie? Nieważne, jaki jest Twój ulubiony owoc. Każdy z nich może stać się bazą do smacznego i pożywnego podwieczorku. Owoc kiwi zawiera witaminę C, jabłka są źródłem błonnika, natomiast zawierają dużo potasu, który reguluje pracę serca. Właściwości zdrowotne owoców są zróżnicowane, dlatego o każdej porze roku można sięgnąć po owoc, który dostarczy innych witamin i minerałów. Sprawdź, jak możesz wykorzystać miąższ owocu lub jego kawałki do przygotowania zdrowego podwieczorku.
- Sałatka z kiwi
- Pieczone jabłka
- Koktajl owocowy na owocach kiwi
- Owoce pod owsianą kruszonką
Nawet jedno kiwi, jabłko lub pomarańcza skutecznie zaspokaja głód i dostarcza wielu witamin. Można wykorzystać je nie tylko do zjedzenia na surowo bez żadnych dodatków, jak i do przygotowania prostych potraw. Podwieczorki na bazie owoców można jeść bez przeszkód na diecie odchudzającej, jak również w przypadku występowania innych chorób. Błonnik zawarty w miąższu i skórce reguluje pracę jelit, natomiast kwas foliowy jest ważny dla kobiet ciężarnych. Poznaj pomysły na smaczne i zdrowe podwieczorki z owoców.
Sałatka z kiwi
Kiwi można jeść na wiele sposobów. Najłatwiejszym sposobem jest po prostu obrać skórkę i jeść owoc łyżeczką. Można również posiekać kiwi i dodać do jogurtu lub owsianki. Można je również zmielić i dodać do smoothie. Kiwi można również dodać do sałatek, a także użyć do dekoracji deserów. Sałatka z kiwi to bardzo prosta i smaczna sałatka, która może być przygotowana z kilku składników. Do jej przygotowania potrzebne będą: kiwi, sok z cytryny, cukier, jogurt naturalny, miód, świeże owoce, orzechy i świeże listki mięty. Kiwi należy obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie należy wymieszać je z sokiem z cytryny i cukrem. Wymieszaną miksturę należy pozostawić na kilka minut, aby składniki się połączyły. Kolejnym krokiem jest dodanie jogurtu naturalnego, miodu oraz świeżych owoców i orzechów. Wymieszana sałatka jest gotowa do jedzenia.
Pieczone jabłka
Pieczone jabłka to przepyszny deser lub przekąska. Przygotowuje się je najczęściej w piekarniku lub na patelni. Do przygotowania pieczonych jabłek potrzebne są następujące składniki: jabłka, cukier, masło, przyprawy (np. cynamon) oraz owoce lub orzechy włoskie do dekoracji. Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie należy je posypać cukrem i przyprawami, dodać kawałki masła i wstawić do piekarnika. Pieczemy ok. 25–30 minut w temperaturze 180°C. Na koniec można udekorować je orzechami włoskimi.
Przeczytaj inne przepisy z owocami na https://www.netto.pl/przepisy/fit-przepisy-na-sniadanie-obiad-i-kolacje-proste-dania/
Wartości odżywcze jabłek pozytywnie wpływają na zdrowie. To jeden z owoców, który można podawać nawet osobom, cierpiącym na objawy alergii po spożyciu wielu innych owoców. Jabłka rzadko wywołują reakcję alergiczną i ból brzucha, dlatego można jeść je częściej niż cytrusy, owoce pestkowe itp. Dodatkowo jabłka są łatwo dostępne przez cały rok. Bez trudu można znaleźć je w ofercie sklepów takich jak netto.pl i w innych, które oferują podstawowe produkty spożywcze.
Koktajl owocowy na owocach kiwi
Kiwi sprawdza się nie tylko jako składnik sałatki owocowej. Równie dobrze lekko twardy owoc można użyć do przygotowania koktajlu. Kiwi obiera się ze skórki, dodaje się do niego inne owoce: banany, pomarańcze i jabłko oraz mleko lub jogurt naturalny. Całość można dosłodzić miodem. Wszystkie składniki miksuje się w blenderze pionowym, który dokładnie rozdrabnia owoce i napowietrza koktajl. Kiwi można również zmieszać z sokiem jabłkowym, sokiem z cytryny i szpinakiem. Napój na bazie tych składników ma szerokie wartości odżywcze: jest bogatym źródłem witaminy E, która wpływa na urodę, witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Jego regularne picie skutecznie neutralizuje wolne rodniki, dlatego koktajle mleczno-owocowe warto włączyć do swojej diety na dobre.
Owoce pod owsianą kruszonką
Pieczone owoce pod kruszonką to deser, którego przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, jednak jest wyjątkowo smaczny. Najlepiej smakuje na bazie jabłek, lecz również dobrze można przygotować go z owocami sezonowymi, kiwi lub mango. Owoce należy skroić w grubą kostkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Następnie należy skropić je sokiem z cytryny i dosłodzić miodem do smaku zgodnie z własnymi preferencjami. Tradycyjną kruszonkę w zdrowej wersji deseru zastępuje się płatkami owsianymi. Płatki owsiane należy rozdrobnić blenderem. Następnie dodaje się do nich łyżkę roztopionego masła i miód. Masło można zastąpić mlekiem kokosowym, jeśli do zapiekania wykorzystuje się kiwi lub mango.
Owoce posypuje się kruszonką i zapieka w piekarniku przez około 20 minut. Jeśli preferuje się klasyczne smaki, tradycyjną kruszonkę przygotowuje się z masła, mąki i cukru. Składniki rozciera się w palcach aż do chwili, gdy w miseczce pojawią się niewielkie, sypkie okruszki. Należy posypać nimi grubo owoce i zapiekać tak samo, jak kruszonkę z płatków owsianych. Deser można podawać na ciepło lub na zimno.