marshmallow

Pianki marhmallow to słodki przysmak Amerykanów, a tym samym absolutny hit w Stanach Zjednoczonych. W Polsce znane pod nazwą “Jojo” są szczególnie lubiane przez dzieci, ale dorośli także za nimi przepadają. Można je spożywać w czystej postaci, ale coraz popularniejsze staje się pieczenie ich nad ogniskiem, dodawanie do różnych deserów, a nawet kawy. Czemu zawdzięczają swój smak, jak zrobić je samemu i w jakiej formie najlepiej je kosztować?

Słodki skład

Nieprawdą jest, że pianki marshmallow to sam cukier. Owszem, stanowi on ich podstawowy składnik, dzięki czemu zyskały nawet miano „cukrowych pianek”, ale swą lekką i puszystą konsystencję zawdzięczają pozostałym składnikom. Są to: woda i żelatyna, a biały proszek często zastępowany jest przez miód lub syrop glukozowy. Jeśli komukolwiek wydaje się, że pianki mogą mieć zgubny wpływ na zdrowie jego dziecka, te popularne łakocie można przyrządzić w zaciszu własnego domu.

Gąbczasta masa zrobiona w kuchni smakuje podobnie do sklepowego produktu, a samo przygotowanie to świetna zabawa zarówno dla dziecka, jak i rodzica. Nie ma lepszych wspomnień niż wspólne robienie słodkości. Dużym atutem domowej wersji pianek marshmallow jest to, że można modyfikować ich smak i kolor.

Jak przygotować pianki marshmallow w domu?

Przy tym przepisie trzeba powiedzieć otwarcie: będzie potrzebna cierpliwość, ale efekt jest tego wart! Niezbędne składniki to:

  • szklanka wody;
  • 200 ml miodu;
  • 3 łyżki stołowe żelatyny;
  • 100 ml syropu kukurydzianego lub klonowego;
  • ekstrakt z wanilii.

Pierwszy etap to rozpuszczenie żelatyny w 100 ml wody. W dużym garnku podgrzewa się miód, pozostałą część wody, wybrany syrop oraz wanilię, aż do momentu zagotowania. Gdy tylko bąbelki pojawią się na powierzchni, należy odliczyć 8 minut. Po tym czasie mikstura uzyskuje pożądaną temperaturę 116 stopni Celsjusza.

Następnie wszystko wlewa się do naczynia z żelatyną (powinna być wystudzona). Tak połączone składniki miesza się mikserem aż do osiągnięcia gładkiej, sztywnej masy. Przekłada się ją do formy i rozprowadza drewnianą łyżką, aby miała jednolitą wysokość. Przyszłe pianki marshmallow muszą odleżeć około 6 godzin. Po ostygnięciu wystarczy pokroić je w kostkę i gotowe!

Upieczone smakują najlepiej

Amerykanie mają swój ulubiony sposób rozkoszowania się piankami marshmallow. Nadziewane na patyk i podgrzewane nad ogniskiem topią się, a dookoła nich tworzy się chrupiąca otoczka. To jeden z rarytasów harcerzy i nieodłączny element każdego biwaku. Na polskich grillach coraz częściej widać tendencję spożywania podpieczonych, cukrowych pianek. I nic dziwnego, gdy raz spróbuje się ich w takim wydaniu, nie można im się oprzeć.

Jeśli jednak nie masz na to czasu, kup pianki marshmallow z jednego ze sklepów internetowych!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here