Kuchnia azjatycka

Polacy pokochali nie tylko podróże do krajów azjatyckich, ale także ulegli urokowi i różnorodności kuchni Dalekiego Wschodu. Nie bez powodu restauracje z orientalnymi daniami i sklepy z żywnością z tych części świata cieszą się tak ogromną popularnością w kraju nad Wisłą. Obecnie możesz bez problemu wprowadzić elementy kuchni azjatyckich także do swojego jadłospisu!

Kuchnia chińska

Wbrew pozorom dania kuchni chińskiej to nie tylko ryż, choć ten składnik z pewnością jest ważną częścią diety mieszkańców Państwa Środka. Na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniachinska/ można znaleźć chińskie makarony, pędy bambusa, algi, sosy sojowe, suszone krewetki, przyprawy, słodycze i wiele innych produktów niezbędnych do przygotowania smacznych dań. Co ciekawe, podstawowym założeniem tej kuchni jest równowaga pomiędzy pięcioma smakami: gorzkim, słodkim, kwaśnym, słonym i ostrym.

Warto ponadto wiedzieć, że w każdej części Chin można znaleźć zupełnie inne przepisy i smaki. W przepisach z Szanghaju można często spotkać ryby, owoce morza i wodorosty, co jest związane z położeniem tego miasta nad morzem. Z kolei kuchnia wilgotnego i dusznego Syczuanu wyróżnia się pikantnym smakiem i obecnością czosnku, imbiru i chili. Dania z Kantonu powinni natomiast przypaść do gustu fanom posiłków z mięsem.

Kuchnia japońska

Dieta mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni nie bez powodu jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Po pierwsze, Japończycy stawiają na małe porcje. Po drugie, w ich domach na stołach często goszczą surowe ryby i owoce morza. Ważne miejsce zajmują także warzywa. Jako uzupełnienie jadłospisu można natomiast potraktować wodorosty, tofu, grzyby shitake, które również są bardzo zdrowymi produktami.

Co ciekawe, w Japonii dość rzadko można spotkać dania mięsne. Sporą popularnością cieszą się natomiast fast foody, których sztandarowym przykładem jest zupa ramen. Nieco umiaru należy zachować w przypadku tempury, czyli kawałków ryb, warzyw lub owoców morza maczanych w specjalnym cieście i smażonych w głębokim oleju. Codzienny jadłospis Japończyków zawiera jednak raczej niskokaloryczne i lekkostrawne potrawy.

Kuchnia koreańska

O ile kuchnia japońska i chińska są znane Polakom już od dość dawna, to dania z Korei Południowej stały się prawdziwym hitem stosunkowo niedawno. Z pewnością ma to związek z popularyzacją muzyki, języka i kultury tego dość niewielkiego kraju z populacją większą niż Polska. Kuchnia koreańska słynie z tego, że potrawy są przygotowywane z naturalnych składników i nie zawierają dużych ilości tłuszczu.

Choć podstawą przepisów kulinarnych z tego regionu jest ryż, to dzięki odpowiednim przyprawom dania mają dość wyrazisty i ostry smak. Próbkę koreańskich przysmaków mogą zapewnić produkty z oferty sklepu Kuchnie Orientu. Ważne miejsce w diecie Koreańczyków zajmują makarony, warzywa, mięso i soja. Najbardziej znaną potrawą jest prawdopodobnie kimchi przygotowywane ze sfermentowanych warzyw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here